drastične mjere

Kad bi u hrvatskom nogometnu postojalo ovo pravilo svi bi klubovi - bankrotirali!

20.09.2017 u 13:41

Bionic
Reading

Udruženje španjolskih nogometnih prvoligaša kaznit će Celtu Vigo, a vjerojatno i Espanyol, jer na svojim domaćim utakmicama nisu uspjeli ispuniti s najmanje 70 posto kapaciteta stadiona

Jedno od pravila natjecanja u La Ligi koje su prihvatili svi klubovi kaže kako na domaćim utakmicama moraju imati ispunjeni određeni postotak stadiona. Konkretno, radi se o 70 posto ukupnog kapaciteta. Ako im to ne uspije, čekaju ih kazne!

Tako će u novoj sezoni prvi kažnjeni klub biti Celta Vigo koja je na svoje prve dvije domaće utakmice uspjela okupiti 16.207 navijača protiv Real Sociedada, te mizernih 6133 protiv Deportivo La Corune. Kako je Celtin stadion Balaidos kapaciteta 31.800 mjesta prosječna posjećenost je jadnih 35 posto. Zato će Celta platiti kaznu, a kako bi u budućnosti izbjegla slične probleme - jer joj u sljedećim kolima u goste stižu neatraktivni protivnici poput Getafea i Girone - čelnici kluba odlučili su cijenu ulaznica smanjiti na 15 do 40 eura, a dodatni će popust imati navijači mlađi od 25 godina.

Sve kako bi vratili navijače na tribine i izbjegli nove kazne. Blizu istih je i Espanyol koji ima 41 posto popunjenosti.

  • +4
Celta Vigo - Real Madrid Izvor: Reuters / Autor: MIGUEL VIDAL

Španjolci su ovo pravilo 'posudili' iz Bundeslige koja jedina - uz englesku Premier League - nema baš nikakvih problema s posjetom navijača. Dapače, većinu prodanih ulaznica za domaće utakmice čine godišnje pretplate, pa najveći klubovi nerijetko imaju popunjenost i gotovo 100 posto! 

Kako tu stoje hrvatski klubovi, pitate se? Loše je blaga ocjena, da se uvede slično pravilo u Hrvatski Telekom Prvu ligu svi bi već odavno bankrotirali zbog kazni! Rijeka na svojoj Rujevici ima prosječnu popunjenost od oko 65 posto kapaciteta, a svi ostali su daleko iza. Hajduk je najgledaniji, ali popunjenost Poljuda je tek malo veća od 30 posto, Osijek u prosjeku u Gradskom vrtu ima tek 25 posto ispunjenosti, a Dinamo je na Maksimiru na mizernih 13 posto popunjenosti... Ostale nema ni smisla spominjati, cifre su - poražavajuće...