U HAJDUKU BEZ TEKSTA

Kazna zbog rasizma: Prazan Poljud

12.06.2009 u 16:11

Bionic
Reading

Splitski je Hajduk ponovno kažnjen zbog opetovanih rasističkih ispada tijekom uzvratne utakmice finala hrvatskog nogometnog kupa protiv Dinama

Splićani su kažnjeni jednom utakmicom bez nazočnosti gledatelja te s ukupno 70.000 kuna (20.000 zbog bakljade i 50.000 zbog rasizma). Tu kaznu ne treba miješati s kaznom udruge prvoligaša, koja će tek uslijediti.

Ovu je donijela disciplinska komisija HNS-a (Predsjednik Jutt te članovi Nakić, Tomaš, Krznarić i Habek), dok je za prvenstvene utakmice nadležan HNL i disciplinska komisija na čelu s Krešimirom Vlajčevićem, koji tek treba otvoriti fascikl s događanjima na zadnjim prvenstvenim utakmicama Hajduka, poglavito dvoboje protiv Varteksa i Dinama.

Zasad iz Hajduka nema nikakvih reakcija, možemo očekivati da će se Splićani žaliti na kaznu, no primili su na znanje da je HNS primio i naputak FARE programa, koji usko surađuje s Uefom i koji famoznu zastavu američkog juga tretira kao sredstvo poticanja rasističkog ponašanja, poglavito u kombinaciji s ostalim znakovljem poput transparenta 'White boys', ali i slogana 'Torcida jugend', kao i slike orla s Hajdukovim grbom umjesto svastike u kandžama. Očito je da su u Uefi dobro upoznati sa svim što se događa u Hrvatskoj i da bi Hajduk, ako njegovi navijači nastave prkositi, mogao biti drastično kažnjen, pogotovo ako se nešto slično ponovi na europskim ogledima.