DINAMOVI GOLGETERI

Krstanović daleko najbolji, Beqiraj najgori!

11.12.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Brojevi ne otkrivaju cijelu istinu, ali ni ne lažu – ako za mjerilo uzmemo statistiku, odnosno podatak koliko minuta igraču treba za postizanje gola, situacija je potpuno jasna

Daleko najuspješniji Dinamov golgeter je Ivan Krstanović, koji je za 571 minutu provedenu na travnjaku zabio šest golova – odnosno jedan gol svakih 95 minuta, što je izvanredan prosjek. Istina, Krle je igrao puno manje od ostalih i tri od tih šest ugurao Vrsaru, ali je isto tako postigao i jedini Dinamov gol u grupnoj fazi Lige prvaka. Preostala dva zabio je u prvenstvu, Cibaliji i Zadru.

Duje Čop zabio je devet golova za 1791 minutu provedenu na terenu, odnosno pogodak svakih 199 minuta. Šest od tih postigao je u prvenstvu (Cibaliji, Splitu, Zadru, Hajduku, Interu i Lokomotivi), u Europi po jedan Sheriffu i Mariboru te još jedan u kup susretu sa Zadrom.

Ante Rukavina ove je sezone pet puta pogodio mrežu, a odigrao je 1475 minuta – 'posreći' mu se svakih 295 minuta... Ante je u dva ogleda s Ludogorecom pogodio tri puta, a u prvenstvu je zabio Lokomotivi i Slavenu – njegova lopta zadnji put je vidjela mrežu prije dva mjeseca. Valja reći da je Rukavina većinu utakmica igrao na krilu, a Čop njih barem pola. No brojke su svejedno daleko od impresivnih.

Ali što tek onda reći za Beqirajevu statistiku? Fatos je odigrao 1716 minuta isključivo na poziciji centarfora i zabio tek pet golova, odnosno pogađao je svakih 343 minute (gotovo svake četiri utakmice). Stvar je još alarmantnija kad pogledate u kakvim je to utakmicama bilo. U prvenstvu je Bećo zabio samo dvaput u 16 nastupa, i to protiv Zagreba i Zadra – dvije momčadi sa samog dna ljestvice, u susretima koje je Dinamo dobio 6:0 i 5:0. Zabio je i u domaćem kup porazu od Zadra (2:3 poslije produžetka) te u oba ogleda sa Sheriffom (1:0 i 4:0). Zaista katastrofalno slabo.

O ovoj i svim drugim temama možete raspravljati na našem web communityju Tribina.hr


Golovi, naravno, nisu jedino mjerilo vrijednosti napadača, nego samo jedan od elemenata po kojima ih možemo procjenjivati. No složit ćete se, riječ je o poprilično važnom elementu – jer ako napadači ne zabijaju, tko će? Zato podatak da su u MAXtv Prvoj ligi četvorica Dinamovih golgetera postigla tek 12 zgoditaka od ukupno 39 (30,1 posto) zvuči pomalo apsurdno. Beqiraj, Čop, Rukavina i Krstanović zajedno su dali samo jedan gol više od prvog Dinamovog strijelca Sammira – koji je, doduše, čak šest od svojih 11 komada smjestio iz kaznenih udaraca. Ili, ako hoćete još apsurda – u prvenstvu je Domagoj Vida zabio koliko Beqiraj i Rukavina zajedno!