GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Lionel Messi – čovjek s teretom i zadatkom!

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Na prvi pogled, Lionel Messi ne čini se kao tipičan profesionalni nogometaš. S punim pravom zaslužio je nadimak Muha, ne samo zbog niska stasa, nego i zbog laganog trbuščića koji se nazire ispod dresa. Po svim kriterijima, on je vrlo neuobičajen nogometni junak. No takav je bio i bivši idol argentinskih navijača, 'broj 10' koji je osvojio srca cijele nacije – Diego Armando Maradona. Usporedba je gotovo pa neizbježna…

Dan Edwards

piše za Infobae, medijski partner 2014 World Cup Experts' Networka za Argentinu. Pratite ga na Twitteru: @DanEdwardsGoal


Njegovo nisko težište i mogućnost brze promjene smjera čini oduzimanje lopte nemogućom misijom za većinu braniča pa je nerijetko potrebno da ga čuvaju trojica kako bi ga obuzdali. Upravo su mu te vještine, zajedno s nevjerojatnim udarcem koji ima u ljevici omogućile da postane najbolji nogometaš današnjice. Dosad je osvojio redom ove trofeje: šest titula u La Ligi, tri Lige prvaka, tri europske Zlatne kopačke i čak četiri Zlatne lopte zaredom, za vrijeme u kojem je Barcelona dominirala kako europskim, tako i svjetskim nogometom.

Ali postoji jedan kamen spoticanja, jedna prepreka koju Messi još nije uspio savladati i zbog koje ga i dalje stavljaju korak iz Maradone. Ta je prepreka, naravno, Svjetsko prvenstvo, titula koju još nema u svojoj riznici, a koja će mu, po svemu sudeći, biti potrebna kako bi u srcima Argentinaca dostigao svog legendarnog sunarodnjaka.

Upravo zbog toga, čini se kako u svojoj zemlji ne dobiva zasluge koje zaslužuje. Opisao je to možda i najbolje Rob Brown u svome blogu kada je pratio događanja u Rosariju, gdje i dalje živi Messijeva majka i bliža rodbina. Na i oko stadiona gdje je napravio svoje prve nogometne korake ne postoji nijedan mural, čak ni grafit s njegovim likom. A riječ je o Argentini, zemlji koja je puna zidnih grafika, pa tako svoju imaju i Rolling Stonesi. 'Većina stanovnika Rosarija fokusirana je na činjenicu da je Messi rano otišao iz Argentina, tako da se ne povezuje s njim ništa više nego to čini s Cristianom Ronaldom ili Neymarom', mišljenja je američki pisac Wright Thompson, koji se slaže s Brownom.


U zemlji s mnogo socijalnih i ekonomskih problema, sve to pada u drugi jednom kada počne Svjetsko prvenstvo. Nije stoga ni čudno koliko bi radosti svim Argentincima donijela pobjeda, a dodatna je vrijednost da bi ona bila na brazilskom tlu.

Nikome ova pobjeda nije potrebna koliko Messiju. Dosad je igrao na dva SP-a. U Njemačkoj 2006. imao je 18 godina te većinom ulazio kao zamjena, a trebalo mu je samo 14 minuta kako bi se upisao na listu strijelaca protiv Srbije i Crne Gore. Od tada, nije bilo puno razloga za veselje kod malog genijalca. S klupe je gledao kako njegova reprezentacija ispada protiv Njemačka poslije jedanaesteraca, da bi ih ista reprezentacije četiri godine kasnije osramotila i pobijedila 4:0. U Južnoj se Africi od najboljeg igrača svijeta očekivalo da predvodi Argentinu do uspjeha, ali on nije uspio postići nijedan pogodak.

Na svoje treće prvenstvo Messi dolazi kao strijelac samo jednog gola dosad. Ali sada dolazi kao gotov igrač, kao vođe generacija, a potvrdio je to i izbornik Sabella, koji mu je dao kapetansku traku, odmah na početku svoga izborničkog mandata.

Istina će se pokazati tijekom narednih mjesec dana u Brazilu. Messijevo mjesto u nogometnoj povijesti već je sada zacementirano, ali potreban mu je još taj naslov svjetskog prvaka, još to jedno postignuće kako bi konačno prekinuo zapravo nepotrebno i već pomalo dosadnu raspravu oko toga tko je najveći svih vremena.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal.hr vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.

Argentina