neuništivi kapetan

Luka Modrić večeras ispisuje nogometnu povijest; ulazi u birano društvo velikana

08.09.2024 u 17:43

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras (20.45 sati, NovaTV) na Opus Areni u Osijeku protiv Poljske igra utakmicu 2. kola novog izdanja Lige nacija, a ova će utakmica biti posebna za kapetana 'vatrenih' Luku Modrića

Kapetan Luka Modrić protiv Poljske će upisati 180. nastup za reprezentaciju. Samo dan prije 39. rođendana kojeg će, vrlo vjerojatno, dočekati u svlačionici sa suigračima.

Da, tamo gdje sve počinje i završava. Tamo gdje se rađaju velike karijere i uspjesi. Tamo gdje se dožive prva razočarenja i teku suze uslijed nekih bolnih poraza. Tamo gdje se taj 'opojni' miris vlažnih kopački i znojem natopljenih dresova jednako osjeti na malim stadionima i na najvećim nogometnim pozornicama, stoji na službenim stranicama HNS-a uz napomenu:

Tamo gdje je jučer Domagoj Vida u reprezentativnom okruženju valjda prvi put kročio u “civilu” da bi pozdravio donedavne suigrače prije negoli će večeras doživjeti ovacije ispunjenih tribina Opus Arene na službenom oproštaju od najdražeg dresa. Tako je to u nogometu. Jedni napuštaju svlačionicu, drugi tek sramežljivo odškrinjuju vrata...

  • +59
Portugal - Hrvatska (5.9.2024.) Izvor: Pixsell / Autor: Joao Rico/PIXSELL

Luka je ostao. Na radost izbornika, ljudi u stožeru, suigrača, navijača i cijele hrvatske sportske javnosti. Jednako usredotočen. Željan novih izazova i velikih rezultata. S istim žarom u očima i strašću kao i kad je prvi put odjenuo sveti dres 1. ožujka sada već daleke 2006. godine u prijateljskoj utakmici protiv Argentine u Baselu. Prošlo je dugih 18 i pol godina... Prožetih sjajnim igrama i veličanstvenim rezultatskim dostignućima najveće generacije u povijesti hrvatskog nogometa i sporta uopće. On će večeras jednako ponosno navući kapetansku vrpcu na lijevu nadlakticu i s rukom na srcu otpjevati Lijepu našu, a onda povesti momčad prema novoj pobjedi jer... Tako to rade pravi kapetani i lideri.

Jednako tako, večeras će se po broju reprezentativnih nastupa izjednačiti s nekadašnjim suigračem iz Reala, Sergijom Ramosom, od aktivnih igrača više odigranih utakmica za nacionalnu vrstu imaju još samo dvojica najvećih, Cristiano Ronaldo (213) i Lionel Messi (187). Cristiano, Messi, Modrić... Baš kako i dolikuje Lukinoj veličini i maestralnom nogometnom opusu.

I zato... Zaslužio je pobjedom nad Poljskom proslaviti 39. rođendan i 180. nastup za Vatrene. U svlačionici. Tamo gdje je sve počelo. Tamo gdje je svoj na svome. Tamo gdje ima još puno za reći... Tamo gdje se još uvijek ori Lukin glas: “Iznad svih....” Hrvatska!

TOP 10 nogometaša po broju nastupa za reprezentaciju u povijesti nogometa:

  • 1. Cristiano Ronaldo (Portugal) – 213
  • 2. Bader Al-Mutawa (Kuvajt) – 196
  • 3. Soh Chin Ann (Malezija) – 195
  • 4. Lionel Messi (Argentina) – 187
  • 5. Ahmed Hassan (Egipat) – 184
  • 6. Hassan Al-Haydos (Katar) – 183
  • 7. Ahmed Mubarak (Oman) – 183
  • 8. Sergio Ramos (Španjolska) – 180
  • 9. Andres Guardado (Meksiko) – 179
  • 10. Luka Modrić (Hrvatska) – 179