psk_2

nakon poraza od engleza

Mario Stanić bez pardona rekao što ga je najviše začudilo u igri Hrvatske; dotakao se taktike, odluka izbornika Dalića, ali na znakovit način i jednog našeg igrača

  • V.R.
  • Zadnja izmjena 14.06.2021 12:41
  • Objavljeno 14.06.2021 u 11:37
Bionic
Reading

Bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić pozorno je pratio utakmicu između Engleske i Hrvatske na otvaranju Eura. Imao je što reći nakon poraza 1:0 i blijede igre

Poraz Hrvatske od Engleske na otvaranju Eura za mnoge nije iznenađenje, s obzirom na pripremne utakmice i slab dojam (Azerbajdžan i Belgija), a nakon utakmice imao je što reći Mario Stanić, bivši reprezentativac koji je dio karijere proveo u engleskoj Premier ligi.

'Prvih 20 minuta bila je jednosmjerna ulica, Englezi su se nametnuli dinamikom, a rekao bih i taktikom. Sterling i Foden stvarali su puno problema po bokovima, izrazito su kvalitetni igrači. Tek nakon 25. minute uspjeli smo prodisati i preživjeti prvo poluvrijeme', kazao je Stanić za Sportklub.

U svojoj detaljnoj analizi još je rekao:

'Kada se činilo da se utakmica dovodi u neki balans, primili smo gol. Tu je Phillips odigrao nevjerojatnu rolu, stoperi su nam bili preusko i Sterling se ubacio u sredinu u idealnom tajmingu i uspio poentirati. Ostaje gorak okus… Onda smo uzeli neku inicijativu, ali tu je zapravo engleski izbornik išao u zatvaranje utakmice. Izgledali smo nepovezano, nismo imali nikakvu ideju', bez dlake na jeziku rekao je Stanić koji nakon odlaska s direktorskog mjesta u Hajduku prati sve što se događa u nogometu.

Rekao je još vrlo znakovitu rečenicu o igri Hrvatske, jer kao igrač sve je prošao i dobro zna što govori:

'Nema tragedije, ali mora biti bolje... Nadao sam se da ćemo uspjeti istrčati barem jednu kontru, ali nismo uspjeli jer su Englezi bili brži, čvršći i jači. Priželjkivao sam i nadao sam se da ćemo to uspjeti... Phillips je odigrao nevjerojatno kvalitetnu i zrelu utakmicu, nije dao disati Modriću, sjeckao je igru, pravio prekršaje. Nisu dozvoljavali našem veznom redu da prodiše', rekao je Stanić.

Očekivano, osvrnuo se na sljedeće dvije utakmice protiv Škotske i Češke. Naravno, s naglaskom na udarnih 11 igrača:

'Ostaje upitnik što će izbornik odlučiti sa stožerom i gdje su prepoznali manjak kvalitete kod Škota i Čeha jer će psihološki to biti teški dvoboji, a mislim da je u ovom trenutku od taktike bitnije zaboraviti ovu utakmicu s Engleskom. Još danas i sutra izvući pouke i zaboraviti je što je prije moguće. Ako budemo s Česima ušli u utakmicu s opterećenjem poraza, bit će nam teško igrati protiv njih. Oni će vrebati prekid i čekati neki kontranapad...', dodao je Stanić.

'Radit će stožer kolektivne sastanke, ali sve je ti uzalud ako svaki igrač ne napravi individualnu pripremu utakmice. Iz iskustva govorim, važno je da što prije zaborave ovu jer čekaju nas teške dvije utakmice u kojima tražimo prolaz. OK, nisu atraktivne, ali su neizvjesne', rekao je, dodavši o sastavu s naglaskom na napadače:

'Nismo izgledali povezano. Protiv Čeha i Škotske kvaliteta je neupitna... Teško mi je govoriti o konkretnim zamjenama, jako je bitno vidjeti stanje igrača nakon emotivnog i fizičkog trošenja poslije ove utakmice. Dalić i stožer svakako će ući u detaljniju analizu toga koje su im slabosti i slično... Ostaje veliki upitnik kolika je bila potrošnja igrača te hoće li stožer uzeti možda nekog kao što je Petković, koji može držati loptu i razvlačiti pas linije, ili će možda na zgusnutu obranu koristiti Kramarića, a koji se protiv Engleske nije uspio nametnuti', zaključio je uvijek iskreni Stanić.

Na znakovit način dotakao se Brune Petkovića, snažnog napadača Dinama koji bi se mogao pokazati ključnim igračem. Ako Dalić i izbornici povuku takav potez u odlučujućim utakmicama.

  • +89
Engleska - Hrvatska, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal