ŠVICARSKO SLAVLJE

Nadal slomljen, Wawrinka osvojio Australian Open!

26.01.2014 u 12:57

Bionic
Reading

Stanislas Wawrinka osvojio je svoj prvi Grand Slam turnir u karijeri nakon što je u finalu Melbournea pobijedio ozlijeđenog prvog igrača svijeta, Rafaela Nadala...

Švicarski 28-godišnji tenisač konačno je izašao iz sjene Rogera Federera i došao na svoje. Na putu do velike titule pobijedio je najbolje tenisače današnjice, Novaka Đokovića i Rafaela Nadala te tako zasluženo stigao do konačnog slavlja.

Od Umaga do Melbournea

Stanislas Wawrinka svoj je prvi turnir osvojio u Umagu 2006. godine, kada je u finalu pobijedio ozlijeđenog Đokovića. Melbourne mu je šesti osvojeni turnir u karijeri

Wawrinka je prije nedjeljnog finala u Melbourneu igrao 12 puta protiv Nadala i svaki put izgubio. No, meč je otvorio odlično i snažnim udarcima stigao do 'breaka' u prvom setu kojeg je dobrim servisima finalizirao. Još bolje je otvorio drugi set, 'breakom' na nulu ostvarenim serijom čistih izravnih udaraca, a zatim je Nadal ozlijedio leđa.

Činilo se da će ozlijeđeni Španjolac predati meč, jer do kraja drugog seta nije bio u stanju pružiti pravi otpor protivniku koji ga je dobio 6:2 i poveo 2:0. No, začudo u trećem je Rafa proigrao, uzeo servis Wawrinki i krenuo po veliki preokret.

No, kad smo već pomislili da je Nadala nemoguće pobijediti čak i kad je ozlijeđen, u četvrtom je Wawrinka ponovo preuzeo kontrolu. Nakon što je prvi put uzeo servis protivniku, zadrhtala mu je ruka, no kod 4:3 ponovo je napravio 'break' i dovršio posao, za veliko švicarsko slavlje.

Tako Nadal nije uspio postati drugi čovjek u povijesti tenisa s osvojena sva četiri Grand Slam turnira po dva puta, a Wawrinkin naslov prvi je švicarski nakon Federerovog Wimbledona 2012. godine.

Australian Open, finale:

Wawrinka – Nadal 6:3, 6:2, 3:6, 6:3