nevjerojatno

Neviđena situacija; Cibona ulazi u novu sezonu s dva glavna trenera

28.08.2024 u 15:30

Bionic
Reading

Vukovi kreću u hrvatsku ligu s jednim trenerom, dok će ABA ligu voditi drugi strateg na klupi.

Bariša Krasić, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, dobio je priliku samostalno voditi Cibonu u domaćoj ligi sljedeće sezone. Do sada je Krasić bio pomoćni trener, no uprava zagrebačkog kluba odlučila mu je pružiti šansu da preuzme ulogu glavnog stratega.

Ovaj 203 cm visoki Hercegovac nosio je dres Cibone tijekom dva razdoblja svoje igračke karijere, od 2001. do 2004. i od 2006. do 2008. godine, te dobro poznaje klub i njegovu povijest kao nekadašnji europski prvak.

Cibonu će u ABA ligi voditi Amerikanac Chris Thomas, što je rezultat inzistiranja sponzora koji je ponudio pokrivanje troškova njegove plaće, pod uvjetom da upravo on preuzme ulogu trenera. Cibona se nalazi u ozbiljnim financijskim problemima, s dugom od preko 600 tisuća eura prema Savezu, pa je klub bio primoran prihvatiti ovu ponudu, kako pišu Sportske novosti. Strani investitor nije se uključio u rješavanje ovog duga prema Savezu.

Chris Thomas tako postaje prvi trener Cibone, a ovaj 44-godišnji stručnjak ima bogato iskustvo iz vođenja koledž ekipa diljem Sjedinjenih Američkih Država. Iako nije potpuni stranac na europskoj sceni, njegovo jedino iskustvo na Starom kontinentu bilo je kao pomoćnik u slovenskoj reprezentaciji tijekom sezone 2013./2014.

Pitanje koje se nameće jest zašto Thomas nije imenovan glavnim trenerom u oba natjecanja. Odgovor leži u pravilima Hrvatske košarkaške Premijer lige, koja zahtijevaju da strani trener ima osvojen barem jedan trofej kako bi mogao voditi momčad u domaćem prvenstvu. Budući da Thomas nema osvojene naslove, nije mogao preuzeti tu ulogu.

Zbog tog ograničenja, uprava Cibone povjerila je vođenje momčadi u domaćem prvenstvu Bariši Krasiću, koji će nakon devet godina rada u Ciboni konačno dobiti priliku da samostalno vodi ekipu.