WTA MONTERREY

Nova teniska senzacija; češka tinejdžerka osvojila prvi turnir u karijeri

25.08.2024 u 09:51

Bionic
Reading

Mlada Linda Noskova pobijedila je novozelandsku tenisačicu Lulu Sun u finalu WTA turnira u Monterreyu. Za 19-godišnju češku nadu to je prvi trofej u seniorskoj karijeri

Češka 19-godišnja tenisačica Linda Noskova, 35. na WTA ljestvici, naslijedila je Donnu Vekić kao pobjednica turnira u meksičkom Monterreyu osvojivši svoj prvi WTA naslov finalnom pobjedom 7:6, 6:4 protiv 23-godišnje Novozelanđanke Lulu Sun, 57. tenisačice svijeta.

Treće finale, prvi trofej

Noskova je igrala u svom trećem finalu, a u prethodna dva, odigrana prošle godine (Prag, Adelaide), doživjela je poraze od Nao Hibino i Arine Sabaljenke.

Lulu Sun, koja je pod imenom Lucija Radović bila hrvatska reprezentativka u mlađim dobnim kategorija, u Monterreyu se prvi put borila za naslov na WTA Touru. Ove je godine zablistala u Wimbledonu, gdje je kao kvalifikantica i 123. na WTA ljestvici došla do četvrtfinalu u kojem ju je svladala najbolja hrvatska tenisačica Vekić.

Bio je to njihov drugi dvoboj u protekla dva tjedna. Novozelanđanka je u dva seta (6:4, 7:6) bila bolja 13. kolovoza u prvom kolu turnira u Cincinnatiju. Noskova nije morala dugo čekati na uzvrat, a rezultat je bio obrnut (7:6, 6:4) nakon jednog sata i 49 minuta borbe.

Sun može žaliti za prvim setom u kojem je preokrenula rani break zaostatka (0:2), a kod 3:3 i 5:5 propustila po dvije prilike za ponovno oduzimanje servisa suparnici. Odluka je pala u tie-breaku u kojem je novozelandska tenisačica imala dvije set-lopte na 6:4, ali je izgubila četiri poena zaredom pa je set otišao na stranu Noskove.

Renking karijere

Čehinja je u drugom setu napravila break za 3:2 i tu prednost zadržala do kraja meča izgubivši samo dva poena na servisu.

Naslov je Noskovoj donio skok od deset pozicija na WTA ljestvici i novi najbolji renking u karijeri: 25. mjesto. Lulu Sun je unatoč porazu u finalu napravila još veći napredak. Preskočila je 16 igračica i prvi put ušla u Top 50, a na US Openu će nastupiti kao 41. na WTA listi.