na US Openu

Đoković strašnim preokretom došao nadomak ispisivanja povijesti i dva luda rekorda; Talijan mu zagorčao život u setu kakav se rijetko viđa, a nakon meča pričao je o emocijama i Tokiju

09.09.2021 u 08:56

Bionic
Reading

Novak Đoković, najbolji tenisač svijeta, juri prema novoj Grand Slam tituli na US Opena čime bi ispisao povijest tenisa, a usput lovi i dva luda rekorda

Za plasman u polufinale Novak Đoković trebao se poprilično namučiti protiv Talijana Mattea Berrettinija kojeg je dobio 5:7, 6:2, 6:2, 6:3. No, posebna priča bio je prvi set koji je trajao čak 77 minuta i kojeg je Đoković – izgubio. Bio je to set kakav se rijetko viđa...

No, nakon toga Đoković je zaigrao kako se i očekivalo i doslovno je pomeo Talijana s terena.

Do nove Grand Slam titule, ali i ispisivanja teniske povijesti Đokovića sada dijele samo dvije pobjede.

Naravno, opet je njujorška publika bila protiv Noelta ili bolje rečeno na strani Talijana, ali ni to mu nije pomoglo.

'Setovi koje sam dobio su najbolji koje sam odigrao na turniru dosad. Kada sam izgubio prvi set, koji je Matteo zasluženo dobio, podigao sam razinu svoje igre, borio se do posljednjeg udarca. Ovo me ohrabruje i daje mi puno samopouzdanja uoči polufinala', kazao je nakon meča Novak.

U polufinalu Đokovića čeka Nijemac Alexander Zverev kojem je ostao dužan. Naime, upravo ga je Zverev zaustavio na putu do osvajanja olimpijskog zlata u Tokiju.

'Za mene je to u Tokiju emotivno bilo teško. Dominirao sam na turniru do tog polufinala. Imao sam 6:1 i 3:2 protiv Zvereva. Onda mi se igra, nažalost, raspala. To se događa. Počeo sam sumnjati u svoje udarce, a on je čitao moj servis sve bolje. S druge strane, on je servirao odlično. I pobjedio je, zaslužio je zlato. Nije od tada izgubio niti jedan meč', dodao je Đoković.

No, eventualnim osvajanjem US Opena Đoković bi osvojio ukupno 21. Grand Slam naslov u karijeri čime bi preskočio Rogera Federera i Rafaela Nadala koji imaju po 20 naslova.

A uz to Đoković ima priliku postati tek treći tenisač u povijesti koji je osvojio sva četiri Grand Slam naslova u istoj kalendarskoj godini.

Prije njega to su uspjeli Amerikanac Donald Budge 1938. godine, zatim Australac Rod Laver 1962. i 1969. godine.

Dakle, u modernoj eri tako nešto nikome još nije pošlo za rukom i sličan rezultat čeka se 52 godine!

Tenisači s najviše Grand Slam titula u karijeri

(Australian Open * French Open * Wimbledon * US Open)

  • 20 - Roger Federer 6 * 1 * 8 * 5 / 2003–2018.
  • 20 - Rafael Nadal 1 * 13 * 2 * 4 / 2005–2020.
  • 20 - Novak Đoković 9 * 2 * 6 * 3 / 2008–2021.
  • 14 - United Pete Sampras 2 * 0 * 7 * 5 / 1990–2002.