IZABRALI STE

Ovo je idealnih 11 MAXtv Prve lige: nijedan hajdukovac!

16.08.2013 u 10:00

  • +15

Dinamo - Hajduk, Superkup 2013

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor / PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon glasanja na portalu Tribina.hr dobili smo idealnu momčad MAXtv Prve lige, koju čini pet Dinamovih, pet Rijekinih i jedan Splitov igrač. Hajdukovih nema...

Pet odigranih kola dovoljno je da bi se sredilo dojmove i donijelo neke zaključke o kvaliteti igrača koje imamo prilike gledati na domaćim travnjacima. Članovi communityja na portalu Tribina.hr ocjenjivali su upravo to – kvalitetu, odnosno razinu na kojoj pojedini nogometaš igra.

Ocjene na Tribini.hr su brojčane od 0 do 10, a izabrani su se smjestili u rasponu od 3,87 do 6,36. Pri tome treba reći da ocjena između 3,50 i 4,49 označava 'top igrača prve lige', od 4,50 do 5,49 je razina 'europskog nogometa', a rejting od 5,50 do 6,49 rezerviran je za 'ligu petice' – odnosno, igrače koji kvalitetom zaslužuju igrati u nekoj od pet najjačih europskih liga. Iznad toga postoje još razine 'top klub lige petice', 'stožerni igrač top kluba', 'svjetska klasa' i 'nogometna legenda'.

Igrač za 'lige petice'

Prema ocjenama korisnika portala Tribina.hr samo je dinamovac El Arbi Hillel Soudani, s ocjenom 6,36 zaslužio mjesto u najjačim europskim ligama. Najbliži tom rangu je još jedan dinamovac - Joe Šimunić


Sudeći po ovom izboru, MAXtv Prva liga najsiromašnija je kvalitetom na golmanskim pozicijama. Najbolje je ocjene dobio riječki čuvar mreže Ivan Vargić.

5 najboljih vratara:

1. Ivan Vargić (Rijeka) 3,87
3. Oliver Zelenika (Dinamo) 3,70
3. Lovre Kalinić (Hajduk) 3,62
4. Dominik Picak (Lokomotiva) 3,33
5. Grzegorz Sandomierski (Dinamo) 3,07

Među stoperima je neprikosnoven Josip Šimunić, koji je po rejtingu Tribine.hr trenutačno drugi najbolji nogometaš lige. Za drugo mjesto u sredini obrane Dinamov Ganac Lee Addy je u glasanju tijesno pobijedio Rijekinog Darija Kneževića.

Pet najboljih stopera:
1. Joe Šimunić (Dinamo) 5,46
2. Lee Addy (Dinamo) 3,97
3. Dario Knežević (Rijeka) 3,93
4. Mario Maloča (Hajduk) 3,63
5. Marko Lešković (Rijeka) 3,48

Najkvalitetniji je bočni branič je Portugalac Ivo Pinto, a drugo mjesto u izboru uvjerljivo je pripalo Ivanu Tomečaku – iako je i on (kao i Pinto) po vokaciji prvenstveno desni branič, ove je sezone za Rijeku već znao odigrati i na lijevoj strani, pa smo ga i mi uvrstili u idealnu momčad na toj poziciji.

Pet najboljih bočnih braniča (desnih i lijevih):
1. Ivo Pinto (Dinamo) 5,15
2. Ivan Tomečak (Rijeka) 4,60
3. Ruben Lima (Dinamo) 3,80
4. Ivan Boras (Lokomotiva) 3,59
5. Goran Jozinović (Hajduk) 3,57

Što se tiče veznog reda, u idealnih smo 11 birali trojicu igrača, bez obzira jesu li njihove uobičajene uloge na terenu defenzivnog, ofenzivnog ili 'miješanog', središnjeg karaktera. Za najboljeg veznjaka proglašen je Anas Sharbini; istina, igrača takvih karakteristika mogli smo uvrstiti i među napadače – ondje se, međutim, ne bi probio u idealnih 11. Uz njega su od veznjaka izabrani još Arijan Ademi i Mehmed Alispahić.

Pet najboljih veznjaka (defenzivnih, središnjih, ofenzivnih):

1. Anas Sharbini (Rijeka) 4,91
2. Arijan Ademi (Dinamo) 4,51
3. Mehmed Alispahić (Rijeka) 4,00
4. Said Husejinović (Dinamo) 3,94
5. Mate Maleš (Rijeka) 3,88

I šećer na kraju – napad, odnosno krila i centarfori. Ovdje je uvjerljivo najviše ocjene dobio El Arbi Hillel Soudani – Dinamov Alžirac je po rejtingu na portalu Tribina.hr i inače zasad daleko najbolji igrač MAXtv Prve lige. Vidjet ćemo hoće li tako ostati i kad njegova momčad uđe u ozbiljnije europske izazove... Uz Soudanija, idealni napad lige čine još Splitov novopečeni reprezentativac Ante Rebić i riječki golgeter Leon Benko

5 najboljih napadača (krila i centarfora):
1. El Arbi Hillel Soudani (Dinamo) 6,36
2. Ante Rebić (RNK Split) 5,21
3. Leon Benko (Rijeka) 5,16
4. Junior Fernandes (Dinamo) 5,04
5. Jean Evrard Kouassi (Hajduk) 4,41

Idealnih 11 MAXtv Prve lige izgleda, dakle, ovako (formacija 4-3-3): Vargić – Pinto, Addy, Šimunić, Tomečak – Ademi, Alispahić, Sharbini – Soudani, Benko, Rebić.

Ono što svakako upada u uči je da među njima nema nijednog Hajdukovog igrača... Čak nijedna prva rezerva po pozicijama ne bi bio neki hajdukovac! Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se to promijeniti kako sezona bude odmicala.