FIFA_SP_2018.svg

nije sve bajno

Ovo su razlozi zbog kojih Francuzi s nelagodom iščekuju finale s Hrvatskom!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 13.07.2018 15:17
  • Objavljeno 13.07.2018 u 11:19
Bionic
Reading

Francuska nogometna reprezentacija po objektivnim kriterijima kao favorit ulazi u finalni dvoboj SP-a protiv Hrvatske, ali postoje zabrinjavajući faktori za Didiera Deschampsa zbog kojih zemlja s nelagodom čeka dvoboj u nedjelju...

Hrvatska je mnogo puta igrala s Francuskom u finalima rukometnih velikih natjecanja i nikad nije dobro prošla, no na francuskim rukometašima vidi se da su šampioni čim se pojave na terenu, dok za nogometaše još uvijek nitko nije siguran.

  • +3
SP u nogometu, polufinale: Francuska - Belgija Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Iako su igračka kvaliteta kao i tržišna vrijednost neupitni kod francuske nogometne reprezentacije, Didier Deschamps ne može u potpunosti vjerovati svojim igračima, jer postoje tri problema koji uvijek mogu isplivati na površinu i srušiti san o osvajanju svjetske titule.

Nejedinstvo u svlačionici i sklonost svađama

Francuska ima čitavu povijest nezadovoljstava unutar momčadi, što je kulminiralo 2010. godine kada se dio igrača pobunio protiv izbornika Raymonda Domenecha, a Nicolas Anelka je potjeran iz reprezentacije, dok su kao krivci označeni i Ribery te Evra. Sve je završilo debaklom i ranim ispadanjem sa SP-a u Južnoj Africi.

Da je ova generacija sklona međusobnoj svađi kad kola krenu nizbrdo dokazao je dvoboj protiv Portugala u finalu Eura prije dvije godine, kada je Paul Pogba urlao i vrijeđao Matuidija i Sissoka nakon primljenog gola te upirao prstom u Gignaca koji je pogodio iz blizine stativu, a utakmica još nije ni završila. Ne isključujemo mogućnost da se to ponovi i u finalu s Hrvatskom.

Oscilacije u igri i rezultatima

Francuska kad igra dobro melje protivnika i briljira na travnjaku, ali nekad su njezine zvijezde potpuno neraspoložene. Osim spomenutog finala protiv Portugala u kojim su se Francuzima 'odsjekle noge', doživjela je ova izabrana vrsta još nekoliko neočekivanih neuspjeha u posljednje dvije godine.

Igrala je Deschampsova družina u jakoj kvalifikacijskoj grupi s Nizozemskom i Švedskom i završila na prvom mjestu, no osim poraza u Solni, doživjela je i jedan potpuno neočekivani fijasko. Naime, 3. rujna prošle godine u Toulouseu Francuska je odigrala 0:0 protiv Luksemburga, u utakmici u kojoj su gosti imali dobre prilike i potpuno je šokirati, a kasnije su Šveđani te iste Luksemburžane pobijedili 8:0! Ova francuska generacija jednostavno ne može dobiti nikog ako ima izrazito loš dan.

Zvijezde nedokazane kao šampioni

Deschamps na raspolaganju ima najskuplju momčad na nogometnom tržištu, ali ne i mnogo prekaljenih šampiona u svojim redovima, kad su u pitanju utakmice na međunarodnoj sceni.

Jedini koji se može pohvaliti značajnim uspjesima je stoper Raphael Varane koji je osvojio četiri puta Ligu prvaka poput Modrića, no za razliku od Luke mnogo je sjedio na klupi u tom razdoblju, bez obzira na svoju nadprosječnu igračku klasu.

Što se ostalih tiče, Paul Pogba nikad se nije okitio naslovom prvaka Europe i često je osporavan u Premiershipu, ali s Manchester Unitedom može se pohvaliti osvajanjem Europske lige, jednako kao i Atleticov Antoine Griezmann, no on je u finalu Lige prvaka 2016. godine upropastio dosuđeni penal i tako dokazao da na velikoj sceni puca pod pritiskom. Kylian Mbappe je pak još mlad i ovo će mu biti daleko najveća utamica u životu, a sjajni Lloris s Tottenhamom još nije osvojio baš ništa.

Francuze također prate duhovi posljednjeg velikog reprezentativnog finala s Eura 2016. godine pa moraju biti zabrinuti uoči dvoboja s Hrvatskom, iako je njihova javnost vrlo optimistična i vrši pritisak na igrače. Nadajmo se da će im naši nogometaši još jednom potvrditi da se nisu rodili kao šampioni. Za razliku od kolega rukometaša...