NASLJEDNIK MOUSSAMBANIJA

Pet minuta slave plivača Etiopije; spasioci sada nisu trebali

10.08.2016 u 20:58

Bionic
Reading

Etiopski plivač Robel Kiros Habte na Olimpijskim igrama u Riju doživio je svojih pet minuta slave i poslije kvalifikacijske utrke na 100 metara slobodno dobio prostor u svjetskim medijima

Sjećate li se Erica 'The Eela' Moussambanija, dečka iz Ekvatorijalne Gvineje koji je nastupio na Igrama u Sydneyju 2000. te pokupio najveće moguće ovacije na 100 m slobodno? Afrikanac koji u životu nije vidio veliki bazen pa se za nastup pripremao u jezeru s krokodilima, otplivao je tada u kvalifikacijama vrijeme od 1:52.72, a spasioci su pored bazena pazili da se ne utopi.

E, on je upravo dobio nešto bržeg nasljednika u Riju. Etiopljanin Robel Habte u kvalifikacijama je završio kao posljednji (59.), no njegov stil je bio puno bolji od Moussambanijeva, kao i vrijeme od 64,59 sekundi što je bilo 17 sekundi sporije od pobjednika utrke Kylea Chalmersa.

Bez obzira na sporu utrku, Habte je, također, dobio pljesak i simpatije gledatelja jer je i on trenirao u uvjetima nedostojnim olimpijskog natjecatelja. Njegov punašan izgled kad se pojavio na startu utrke nikoga nije ostavio ravnodušnim, no Habte je hrabro odradio svoj posao i barem na trenutak ukrao slavu najvećim zvijezdama ovoga sporta.