PONOSNI KATALONAC

Pique rekao veliku istinu o neovisnoj Kataloniji i svađi s Ramosom

04.10.2017 u 14:33

Bionic
Reading

Nogometaš Barcelone Gerard Pique, koji je poznat kao zagovornik katalonske neovisnosti, stao je pred novinare kao jedan od reprezentativaca Španjolske koja igra posljednje utakmice u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Poznato je to da je na prvom otvorenom treningu Gerard Pique dočekan zvižducima, uvredama i pogrdnim skandiranjem dan nakon što se rasplakao zbog nasilnih incidenata koji su se dogodili u Kataloniji, ali sve je stoički podnio. No trening je nakon 20-ak minuta ipak prekinut na traženje izbornika, što dovoljno govori o tome da su stali na Piqueovu stranu.

'Prvi dan s reprezentacijom bio mi je jako težak i razmišljao sam o odlasku, ali na kraju morate razmotriti sve opcije i nakon dugog razmišljanja o svemu odlučio sam da je ne napuštam jer ako to učinim, onda ću dopustiti ljudima koji su me vrijeđali da pobijede. Iskreno, nije mi bilo lako čuti zvižduke, ali sada mi je to novi izazov', kazao je Pique, dodavši:

'Nitko ne može dovesti u pitanje moju predanost reprezentaciji u kojoj sam od svoje 15. godine. Reprezentacija je moja obitelj! Ponosan sam na španjolski nacionalni tim i nitko ne smije sumnjati u moju odanost. Samo tražim da se poštuje moje mišljenje.'

Naravno, neizbježno je bilo pitanje žali li što je otvoreno pozvao Katalonce da glasaju za neovisnost?

'Nije mi žao! To je ono što ja osjećam. Smatram da ljudi imaju pravo glasati i da se njihov glas čuje. Znam i poštujem ljude s drugačijim mišljenjem, ali i oni moraju poštovati naše', kazao je između ostalog Pique, dodavši:

'Iskreno, ne znam što će se događati nakon referenduma. Trenutačno samo želim zaigrati za reprezentaciju i pomoći joj da izbori nastup na Svjetskom prvenstvu. Znate, najviše mi je žao mojih suigrača koji zbog mene moraju slušati zvižduke s tribina. Oni to nisu zaslužili i bilo bi im lakše da me nema u momčadi', iskren je bio Pique koji je odigrao 91 utakmicu u dresu španjolske reprezentacije, s kojom je 2010. osvojio naslov svjetskog prvaka, a 2008. i 2012. naslov europskog prvaka. 

Govorio je i o odnosu sa suigračem iz reprezentacije Sergijem Ramosom, za koji je rekao 'kako je sjajan', naglasivši:

'Sve što čujete i čitate o nama dvojici - da se ne podnosimo zbog političkih uvjerenja ili slično - obične su laži', poručio je Pique uoči odlučujućih utakmica u petak kod kuće protiv Albanije te nakon toga u posljednjem kolu kod Izraela. Španjolska je trenutačno vodeća u skupini G s 22 boda, tri više od drugoplasirane Italije.

Tako je, barem što se njega tiče, Pique rekao veliku istinu o Kataloniji i odnosu s Ramosom. No nema sumnje da će zvižduka na njegov račun biti i dalje…

  • +4
Katalonci na ulicama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia