nisu gladni, ali...

Pobuna sportaša u Parizu: Dajte nam mesa! Evo što o svemu kažu hrvatski olimpijci

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 26.07.2024 19:24
  • Objavljeno 26.07.2024 u 18:45
Bionic
Reading

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu odmah su se prvog dana našli u velikom problemu. Brojne sportašice i sportaši koji su stigli u Olimpijsko selo žale se na ponudu hrane u restoranu, pa su neki već odlučili pozvati svoje kuhare

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu najavili su da će čak 33 posto hrane koja će se služiti sportašicama i sportašima u Olimpijskom selu biti bez mesa, odnosno na biljnoj bazi, a 80 posto svih jela serviranih na Olimpijskim igrama bit će proizvedeno od lokalnih namirnica iz Francuske.

'Naša je odgovornost educirati ljude koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Moramo promijeniti svoje navike i smanjiti ugljični otisak. Dakle, kada kupujete hranu na Olimpijskim igrama, trebali biste probati i vegansku hranu koja će se tamo posluživati jer je vrlo ukusna', rekao je prije nekoliko tjedana predsjednik Olimpijskih igara u Parizu Tony Estanguet.

Planirano je da će restoran u Olimpijskom selu u Parizu, gdje će biti smješteni sportaši koji sudjeluju na Olimpijskim igrama, posluživati čak 40.000 obroka dnevno i bit će otvoren 24 sata te će postati najveći takav restoran na svijetu, koji može ugostiti više od 3500 ljudi. Prvi put olimpijski sponzor je tvrtka za biljne zamjene za meso - Garden Gourmet, a nudit će hamburgere bez mesa, falafele, medaljone, filete i tunjevinu biljnog podrijetla. U olimpijskom selu također će biti nekoliko pekarnica koje će proizvoditi svježe francuske baguette, a u selu se neće posluživati alkoholna pića.

  • +29
Pariz, uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, 26.7.2024. Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

No, već prvog dana se pojavio problem, sportašice i sportaši su - nezadovoljni! Žale se da je ponuda u restoranu loša, a sve je otišlo tako daleko da su britanski sportaši i sportašice odlučili da će bojkotirati odlazak u restoran u Olimpijskom selu zbog nedovoljne količine jaja i piletine, ali i zbog previše 'sirovog' mesa koje im je servirano prvih dana.

Britanci su zato odlučili da će u Pariz dovesti još jednog svog kuhara!

'Britanska delegacija je odlučila pojačati svoj kulinarski tim koji je već Parizu kako bi 'pokrio' događaje izvan Olimpijskog sela. U Pariz zato dolazi još najmanje jedan dodatni kuhar. Žao nam je zbog ove odluke, ali morali smo se mobilizirati kako bismo ispunili sve potrebe naših sportaša i sportašica na Olimpijskim igrama', objavili su, a organizatori su se pokušali opravdati i ispraviti pogrešku:

'Određeni proizvodi, kao što su jaja i meso s roštilja, posebno su popularni kod sportaša i zato su količine zbog velikog interesa odmah povećane.'

  • +37
Rukometaši, vaterpolisti i stolnotenisači otputovali na Olimpijske igre Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gužva je u restoranu, ali...

A što o svemu kažu hrvatski sportaši?

'Ma meni je ovdje vrhunski bez obzira na to što postoje neke sitnice koje bi mogle biti bolje. U restoranu je gužva, često se mora dugo čekati i jer neke hrane brzo nestane pa stalno nešto fali. Posljednjih dana jedem samo pizze, ali nema veze', kaže gimnastičar Aurel Benović za Jutarnji list, a vaterpolist Luka Bukić dodaje:

'Jedem pastu bez umaka, morat ću do dućana tu u selu i kupiti umake, da ne ovisim o njima...'

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal