I ASANOVIĆ U ŽIRIJU

Pogledajte najljepši gol Eura; u Top 10 i dva gola koja je primila Hrvatska

16.07.2024 u 18:54

Bionic
Reading

Gol španjolskog reprezentativca Laminea Yamala u polufinalu protiv Francuske izabran je za najljepši pogodak Europskog prvenstva u Njemačkoj, objavila je Europska nogometna federacija (UEFA).

Yamal je u 21. minuti polufinalnog ogleda protiv Francuske fantastično pogodio (pogledajte OVDJE) sa 20-tak metara izjednačivši na 1:1.

Madi napadač Barcelone se među strijelce upisao sa 16 godina i 362 dana čime je postao najmlađi strijelac u povijesti EURO-a. Do tada je rekord držao Švicarac Johan Vonlanthen koji je na EP-u 2004. u susretu protiv Francuske zabio pogodak sa 18 godina i 141 dan.

Yamal je na proteklom EURO-u postao i najmlađi igrač koji je nastupio. U utakmici 1. kola protiv Hrvatske je zaigrao sa 16 godina i 338 dana srušivši rekord koji je na prošlom EP-u postavio Poljak Kacper Kozlowski. Kozlowski je tada protiv Španjolske zaigrao u dobi od 17 godina i 246 dana.

Dodajmo kako je ovo druga nagrada za Yamala, koji je proglašen i za najboljeg mladog igrača turnira.

U izboru za najbolji gol sudjelovala je skupina tehničkih observera u kojoj su bili Fabio Capello, Ioan Lupescu, Michael O'Neill, David Moyes, Rafael Benitez, Avram Grant, Packie Bonner, Frank de Boer, Ole Gunnar Solskjær, Aitor Karanka, Jean-Francois Domergue, te bivši hrvatski reprezentativac Aljoša Asanović.

Drugo mjesto na ljestvici najljepših golova protekle europske smotre zauzele su 'škarice' Engleza Judea Bellinghama u sudačkoj nadoknadi susreta osmine finala protiv Slovačke, dok je treće mjesto zauzeo gol Švicarca Xherdana Shaqirija protiv Škotske.

Na ljestvici deset najljepših golova EURO-a nema hrvatskih strijelaca, ali su dva postignuta na utakmicama Vatrenih.

Na sedmom mjestu je gol Španjolca Fabiana Ruiza u pobjedi Furije 3:0 protiv Vatrenih na otvaranju prvenstva, dok je na devetoj poziciji gol Talijana Mattije Zaccagnija u petoj minuti sudačke nadoknade utakmice protiv Hrvatske.

DESET NAJLJEPŠIH GOLOVA EP-a:

  • 1. Lamine Yamal (Španjolska - Francuska 2:1, polufinale)
  • 2. Jude Bellingham (Engleska - Slovačka 2:1, osmina finala)
  • 3. Xherdan Shaqiri (Švicarska - Škotska 1:1, skupina)
  • 4. Nicolae Stanciu (Rumunjska - Ukrajina 2:0, skupina)
  • 5. Arda Güler (Turska - Gruzija 3:1, skupina)
  • 6. Mert Muldur (Turska - Gruzija 3:1, skupina)
  • 7. Fabian Ruiz (Španjolska - Hrvatska 3:0, skupina)
  • 8. Ollie Watkins (Engleska - Nizozemska 2:1, polufinale)
  • 9. Mattia Zaccagni (Italija - Hrvatska 1:1, skupina)
  • 10. Xavi Simons (Nizozemska - Engleska 1:2, polufinale)