ANALIZA KOLA ZA TPORTAL

Potezi Igora Bišćana i Ivana Leke pod 'povećalom' Željka Kopića

15.05.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Iza nas je 34. kolo SuperSport Hrvatske nogometne lige, a u kojem gostujuće momčadi nisu postigle niti jedan gol. Doduše, 'čast' gostiju spasila je Lokomotiva, koja je u Koprivnici uzela bod. Napetost i neizvjesnost neće izostati do samog kraja, jer pet se klubova bori za mjesto koje vodi u Europu, dok se dva kluba bore za ostanak u najjačem rangu Hr-nogometa

Kao i prethodnih tjedana, Željko Kopić, iskusni i uspješni hrvatski trener, koji je između ostalih vodio i Hajduk i Dinamo, pozabavio se taktičkim postavkama trenera i analizirao je utakmice.

HAJDUK – OSIJEK 3:0

Obje ekipe utakmicu su započele u identičnoj formaciji 4-2-3-1. Hajdukov trener Ivan Leko je, kako se približava kraj prvenstva, uspio u potpunosti stabilizirati momčad preko sustava igre, postavljenih zahtjeva ali i početnih 11 igrača koje šalje na teren. Strateg Osječana, Stjepan Tomas, pokušao je napraviti malo iznenađenje postavljanjem Gržana na lijevu stranu svog napada kako bi dobio dupliranje bočnih pozicija s motoričnim igračima. Na jednoj strani Omerović i Bukvić, na drugoj Jurčević i Gržan.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Do prvog gola na utakmici, kojeg je postigao Awaziem gledali smo igru u kojoj su obje ekipe bile defenzivno vrlo organizirane, te protivniku nisu ostavljale puno prostora za kreiranje napadačkih akcija. Posebno se pozornost obraćala na Livaju i Benrahoua na jednoj strani i Miereza i Caktaša na drugoj strani, kojima su suparnici stajali vrlo blizu, i nisu im dozvoljavali da se razigraju.

Do kraja poluvremena Hajduk se uspio nametnuti i u ofenzivnoj organizaciji, iako nije imao izražene prilike za gol, možemo reći kako su potpuno zasluženo otišli na odmor s tim jednim pogotkom razlike.

Drugo poluvrijeme počelo je novim pogotkom Hajduka, kada su njegovi igrači visoko u suparničkoj polovici oduzeli loptu i preko Melnjaka stigli do 2:0. Nakon drugog pogotka,

Hajduk je potpuno zagospodario terenom, bio je kvalitetnija momčad i prekrasan gol za 3:0 Mlakara je samo potvrda svega što se na terenu događalo.

Do kraja utakmice Osječani su pokušavali doći do smanjenja rezultata, pokušao je gostujući strateg i s izmjenama ali je Hajduk utakmicu rutinski priveo kraju.

Možemo zaključiti kako Hajduk izgleda dobro, u zadnjih pet utakmica nije poražen, ima gol razliku 10:0 i osjetna je uzlazna putanja timske izvedbe. Osječani su upisali prvi poraz pod vodstvom novog trenera, ali još uvijek sve drže u svojim rukama, i pred njima su dvije ključne utakmice sezone koje će odlučivati o plasmanu u europska natjecanja.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

ISTRA – GORICA 1:0

U Puli smo gledali utakmicu s dva potpuno različita poluvremena. Prvo poluvrijeme u kojem je Istra bila puno bolji suparnik, dominirala kroz posjed lopte, igrala na svoj prepoznatljivi način i potpuno zaslužena povela golom Ercega s 'bijele točke'. Sve linije trenera Garcije funkcionirale su jako dobro, i rekao bih kako je takva izvedba nastavak odlične utakmice koju su u odigrali na Rujevici. Primjetna je bila odlična energija i samopouzdanje domaćih igrača.

Gosti iz Gorice su se pokušavali braniti kompaktnim blokom na svojoj polovici terena i nakon toga otvarati brze kontranapade. Međutim, nisu uspjeli parirati na pravi način raspoloženom domaćinu. Nije nikakvo iznenađenje što je trener Sopić promijenio čak tri igrača u poluvremenu kako bi pokušao promijeniti situaciju na travnjaku. Svakako je zanimljivo što su sva trojica bili iz napadačke linije Gorice.

  • +19
Istra 1961-Gorica, 13.5.2023. Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

I u svom naumu je uspio, drugo poluvrijeme gledali smo potpuno drugačiju utakmicu u kojoj se Gorica uspjela nametnuti, gosti su dominirali ali na svoju nesreću Istra je na golu imala ponovno, kao i u puno utakmica ove sezone, sjajnog Majkića. Imao je nekoliko fantastičnih intervencija i uspio je donijeti svojoj momčadi tri izuzetno važna boda.

S ovom pobjedom Istrani imaju potpuno realne šanse za plasman u Europu dok je Gorica izgubila utakmicu nakon niza od sedam utakmica bez poraza. Na tom nizu treba čestitati treneru Sopiću i njegovim igračima. I u ovoj utakmici su zbog odličnog drugog poluvremena zaslužili bolji rezultat. U posljednje dvije utakmice koje će odlučivati o ostanku u SuperSport HNL-u bit će izuzetno bitan svaki detalj kako bi momčad reagirala na pravi način zbog evidentnog pritiska koje će te utakmice sa sobom nositi.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

DINAMO – ŠIBENIK 4:0

Od samog početka utakmice Dinamo je očekivano zagospodario travnjakom, dok su se Šibenčani postavili u defenzivni blok u formaciji 4-4-2 pokušavajući preko brzog napadačkog dvojca Dolček - Špeljak ugroziti vrata domaćina na kojima je umjesto Livakovića bio Ivan Nevistić. U momčadi Dinama trener Bišćan odlučio je Ljubičića postaviti na poziciju lijevog bočnog u zadnjoj liniji, dok je Bulat uz Mišića i Baturinu započeo u veznom redu. Stefan Ristovski koji je ubilježio svoj jubilarni 100. nastup za Dinamo ponovno je zaigrao na stoperskoj poziciji. U početnoj postavi vidjeli smo i Topića, ovog puta na desnoj strani napada, dok je u vrhu napada bio Bruno Petković. I upravo je Bruno fantastično reagirao na izvrstan pas Mišića za zasluženo vodstvo Modrih.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Igrači Igora Bišćana bili su maksimalno ozbiljni, fokusirani, dominirali su i potpuno zasluženo su do odmora imali rezultatsku prednost.

U drugom poluvremenu domaćin s još kvalitetnijom napadačkom igrom i učinkom dolazi do visokih 4:0. Ivanušec nakon izvrsne individualne akcije, Baturina nakon asistencije Ljubičića i Bočkaj nakon lijepe suradnje s Baturinom, svi golovi kao plod kvalitetnih akcije razigranog domaćina. Treba spomenuti kako su svoje minute dobili i igrači rođeni 2004. godine, Gabrijel Rukavina i Moreno Živković.

Dinamo u posljednjih šest utakmica nije primio gol, što je podatak koji govori o razini odgovornosti i taktičke discipline koju trener Bišćan zahtijeva od svojih igrača. U ovoj utakmici je i napadački učinak bio odličan tako da svi navijači Dinama mogu biti zadovoljni ovakvom predstavom. Dinamu slijedi derbi na Rujevici koji za Rijeku ima puno veće rezultatskog značenje, dok Šibenčani protiv Osijeka na domaćem terenu igraju kvalifikacijsku utakmicu za očuvanje prvoligaškog statusa.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

SLAVEN BELUPO – LOKOMOTIVA 0:0

Trener domaće ekipe Zoran Zekić ostao je vjeran formaciji s tri igrača u zadnjoj liniji. Utakmicu je započeo s mladim Josipom Mihalićem u veznom red, koji je bio nešto ofenzivnije postavljen u odnosu na Jambora i Mioča. Treba naglasiti kako je Mihalić isto godište kao i Ante Crnac, te su zajedno igrali u juniorima Dinama.

Za goste je u vrhu napada utakmicu počeo Sandro Kulenović a na klupi je ostao Indrit Tuci koji je u zadnje tri utakmice bio prva napadačka opcija Lokosa.

U ne pretjerano sadržajnom i kvalitetnom prvom poluvremenu Lokomotiva je bila za nijansu bolji suparnik. Većinom se igralo između dva šesnaesterca, s nešto izraženijim posjedom lopte gostujuće ekipe koji su bolje otvorili utakmicu i imali prvu prigodu preko Stojkovića, dok su domaćini svoju priliku za pogodak imali preko Hoxhe.

  • +12
SuperSport HNL: Slaven Belupo - Lokomotiva, 12.5.2023. Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Niti u drugom poluvremenu slika na terenu se nije bitno mijenjala. Bez obzira na promjene igrača koje su oba trenera napravila, utakmica je ostala 'zaključana' do kraja, bez većih prigoda na obje strane. Treba svakako naglasiti kako je i jaka kiša bila otegotni faktor za kvalitetu igre i jednih i drugih, ali nije izostala velika količina trke, agresivnosti i izvršavanja defenzivnih zadaća.

Obje ekipe se u nizu od četiri utakmice bez pobjede i dojam je kako je prisutan lagani pad forme kako se prvenstvo bliži kraju. Dok Slaven Belupo još uvijek ima teoretske izglede u borbi za mjesto koje donosi europska natjecanja, Lokomotiva je rezultatski potpuno rasterećena i već sada se mogu okrenuti prema planiranju iduće sezone.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

VARAŽDIN - RIJEKA 2:0

U Varaždinu smo gledali jako dobru utakmicu. Kvalitetne napadačke akcije s obje strane, puno energije i intenziteta, visoka motivacija i izražen natjecateljski moment gledali smo tijekom svih 90 minuta. Varaždinci su nakon jednog perioda u prvenstvu kada su šest utakmica bili bez pobjede ali nisu izgubili kvalitetu igre, uspjeli pobjedama u Šibeniku i protiv Rijeke na domaćem terenu održati živima svoje europske ambicije.

Odigrali su izabranici Marija Kovačevića izvrsnu utakmicu, momčad je funkcionirala jako dobro, a ponovno su svoj veliki obol ovoj pobjedi dali Zelenika, Teklić i Brodić koji cijelu sezonu svojim izvedbama i učinkom na terenu daju ekipi veliki doprinos.

  • +20
Varaždin - Rijeka (34. kolo SuperSport HNL-a) Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Uz prekrasan pogodak Teklića, vidjeli smo i lijep pogodak glavom mladog Nike Domjanića koji je drugu utakmicu u nizu započeo u prvih 11.

Rijeka je dobro otvorila utakmicu, imali su gosti i nekoliko izglednih situacija, gredu Nike Jankovića, djelovali su vrlo dobro do odlaska na odmor. Ipak, drugo poluvrijeme otvorili su nešto lošije, te je u tim trenucima domaćin izgledao razigranije i potpuno zasluženo je došao do tog drugog pogotka. Do kraja utakmice trener Jakirović je napravio pet izmjena pokušavajući promijeniti odnos snaga na terenu ali se rezultat nije mijenjao.

Riječani su ovog proljeća napravili jako puno dobrih stvari, odigrali veliki broj kvalitetnih utakmica i osvojili puno bodova. Međutim, obzirom na posljednje dvije utakmice i osvojen jedan bod, te situaciju na prvenstvenoj tablici neće im biti lako zadržati treće mjesto koje trenutačno drže. Ispred njih su utakmice protiv Dinama i Osijeka u kojima će morati biti na razini najboljih proljetnih izdanja kako bi potvrdili sve ono što su do sada napravili.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport