ZADAR DOGUS BASKETBALL TOURNAMENT

Potpuno novi Fenerbahce drugi puta zaredom osvojio Višnjik!

28.09.2015 u 09:23

  • +20

Fenerbahce pobjednik je Zadar Dogus Basketball Tournamenta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ive Perinčić

Bionic
Reading

Euroligaš Fenerbahce pobjednik je Zadar Dogus Basketball Tournamenta, obranivši tako prošlogodišnju titulu. Turska je momčad u finalu pobijedila njemački Bayern 76:55 te je tako dokazala kako i bez najboljih igrača, koji su dobili poštedu, ima vrlo moćnu momčad

U finalnoj utakmici najbolji u pobjedničkoj momčadi Fenerbahcea bio je češki reprezentativac Jan Vesely s 16 koševa (prve dvije utakmice na turniru nije igrao), dok je u momčadi Bayerna to bio reprezentativac BiH Alex Renfroe s 9 koševa. Ako podsjetimo kako na turniru nisu igrali igrači kao što su Bogdanović, Datome, a poštedu je imao i Dixon onda je jasno kako je ovaj turnir osvojio potpuno novi Fenerbahce.

Nagrade za najboljeg strijelca turnira dobili su Ekpe Udoh iz Fenerbahcea i Stefan Nastić iz Crvene zvezde sa po 40 postignutih koševa. Najkorisniji igrač turnira (MVP) je Ekpe Udoh iz Fenerbahcea.

Stakleni pokal pobjedničkoj je momčadi uručio proslavljeni košarkaš Stojko Vranković, izaslanik pokroviteljice turnira predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

Roko Alavanja pobjednik je turnira u tricama koji se u poluvremenima utakmica ZDBT-a održao u dvorani Krešimira Ćosića. U konkurenciji 40-ak zadarskih tricaša Alavanja je u finalu bio bi bolji od Maria Fantinia i Bujara Maroshia. Program je vodio i osmislio Toni Jeričević zadužen za animaciju i zabavu publike u svim pauzama. Roko Alavanja je za nagradu dobio poklon bon Konzuma u vrijednosti od 1000 kn kojeg mu je osigurala tvrtka S-Event organizator Zadar Dogus Basketball Tournamenta. 


'Zadovoljan sam što smo uspjeli obraniti naslov na ZDBT-u, a pogotovo jer smo to ostvarili dobrom igrom iako smo bili u problemima sa slaganjem postave. Danas smo morali ubaciti neke igrače koji inače možda i nebi nastupili, ali morao sam to napraviti zbog ozljeda nekolicine igrača. Hvala domaćinima koji su se trudili da nam uljepšaju boravak ovdje, sve je bilo organizirano na vrhunskom nivou i nadam se da smo se odužili našim igrama. Nama preostaje još dosta rada do početka sezone kako bi uigrali momčad koja je doživjela dosta izmjena', kazao je nakon utakmice trener Fenerbahçea Želimir Obradović.

Njegov kolega na klupi Bayerna Svetislav Pešić nije bio pretjerano razočaran porazom u finalu:

'Fenerbahçe je zasluženo pobijedio. Od početka utakmice nametnuli su svoj ritam na koji moja momčad nije imala odgovor. Ipak sve je to dobra škola moje momčadi, jer su igrali protiv vrhunskih igrača i to će im sigurno koristiti u nastavku sezone. Hvala organizatorima na pozivu i na odličnom turniru, sa zadovoljstvom ćemo se odazvati ako nas opet pozovu.'

U utakmici za treće mjesto Olympiacos je u svom prvom nastupu na ZDBT-u pobjedio tursku Darüşşafaku Doğuş rezultatom 61:57. Europski doprvak Olympiacos u samoj je završnici utakmice sustigao i prestigao prošlogodišnjeg osvajača trećeg mjesta. Bio je to susret u kojem su do izražaja došle obrane obje ekipe, a u napadačkom dijelu istaknuli su se bivši igrač Partizna Nikola Milutinov s 13 koševa kod Olympiacosa i Semih Erden s 12 koševa u redovima poražene momčadi.

Podsjetimo još kako su u prvoj utakmici finalnog dana košarkaši Crvene zvezde osvojili peto mjesto. U utakmici za plasman bili su bolji od KK Zadar 57:68. Nakon lošeg otvaranja utakmice i zaostatka od 18 koševa na poluvremenu, Zadar je odigrao sjajnu treću četvrtinu koju je dobio rezultatom 20:4. Držao se Zadar do same završnice, no na kraju je Crvena zvezda ipak zasluženo slavila. Kod domaćina istaknuo se Drago Pašalić s 16 koševa. Luka Mitrović postigao je koš više kod Crvene zvezde.