DOMINIKOVIĆ ZA TPORTAL

Prihvatio je izazov, sjeo uz Červara i otkrio kako će se postaviti prema bivšim suigračima

08.03.2018 u 10:50

Bionic
Reading

Nakon bogate igračke karijere, što u hrvatskim klubovima što u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji, pa do nastupa u najjačim rukometnim ligama, Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj, Davor Dominiković od ponedjeljka dio je stručnog stožera i prvi pomoćnik Line Červara

Hrvatska rukometna reprezentacija na nedavno okončanom Euru, kojem je i naša zemlja bila domaćin, osvojila je peto mjesto. Očekivanja su bila kudikamo veća, pa je logično da mnogi nisu bili 'očarani' tim rezultatom.

Jedan od njih bio je i Davor Dominiković, koji je europsko prvenstvo odradio kao stručni komentator na RTL-u. Vrlo jasno je artikulirao što je bilo loše, ali i što je bilo dobro, odnosno što bi trebalo popraviti. I nije nikome podilazio.

'Ne bih se vraćao na to, što je bilo, bilo je. I tada sam govorio kakva su bila naša očekivanja, baš kao i svi igrači. Čak je i izbornik Červar rekao da nismo ostvarili svoj san odnosno da nismo postigli ono što smo htjeli i što očekivali. No, moramo razmišljati o budućnosti, jer recimo s ovog popisa 27-orice igrača već su nam zbog ozljeda otpala dvojica, Filip Ivić i Marin Jelavić', rekao je na početku razgovora za tportal 39-godišnji Dominiković, koji je u karijeri osvojio svjetsko i olimpijsko zlato, svjesto i europsko srebro, dok iz bogate riznice klupskih trofeja možemo izdvojiti naslov Lige prvaka.

  • +20
EP u rukometu: Hrvatska - Češka Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sad kad ste izabrani za pomoćnika lini Červaru, možete s riječi preći na djela.

'Posao na RTL-u je bio kratkotrajna avantura. Zvali su me već nekoliko godina, no uvijek sam im govorio, 'produžio sam ugovor, nažalost ne mogu doći'. Istina, bio sam 2009. godine, ali tada bio u studiju i nisam komentirao naše utakmice. Sada sam karijeru okončao, bio sam u Zagrebu i mogao sam pomoći. Međutim, lakše je pričati 'gore', kada si neopterećen. Pokušao sam što bolje prenijeti ono što sam vidio, objektivno. Bilo mi je možda i malo lakše, jer s dosta sam tih igrača igrao po klubovima i u reprezentaciji. Ali nadam se da moje komentare nitko nije krivo shvatio već isključivo kao dobronamjerne. Jer svima nama je Hrvatska iznad svega. I jedino želimo uspjeh reprezentacije'. 

S obzirom na hijerarhiju, a zna se da je Červar 'glavni', hoćete li ustrajati na nekim svojim vizijama?

'Kao prvo, siguran sam da ćemo vrlo dobro komunicirati. Kod mene su dva postulata važna - prvo komunikacija, a potom i povjerenje. Ta komunikacija se odnosi na nas unutar stožera, pa prema igračima, s ljudima u savezu pa i na kraju s medijima. Naravno, ako nešto vidim, jasno je da ću sugerirati. Imam super iskustvo iz RK Dubrave, gdje sam pomoćni trener Vladi Šoli, a zajedno s kondicijskim trenerom Danijelom Brajkovićem, djelimo iskustva. Vlado je taj koji stoji uz liniju, ja kada nešto vidim, diskretno mu šapnem. A on onda, ili me posluša ili ne. On je šef. Tako će biti i kod Line'. 

  • +14
Hrvatska - Francuska (EP u rukometu 2018) Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Koliko će vam biti otegotna ili olakotna činjenica da ste s nekim od ovih igrača djelili svlačionicu? Sada im se morate postaviti kao autoritet a ne prijatelj?

'Nećemo biti teroristi, nametati im neke strogoće. I iskreno, mislim da ne bi trebao imati nikakav problem. Pa igrao sam do 39. godine, a u klubovima sam imao suigrače stare 18, 19 godina, kojima bi mogao biti i otac. ALi nikad me nisu tako doživljavali. Već kao suigrača s puno iskustva. Kako sam igrao kao centralni branič, jasno je da smo nakon treninga puno i razgovarali, pitali su me za savjet. Ja se uvijek vodim filozofijom 'djela, ne riječi' i nastojao sam radom biti primjer drugima. Vjerujem da tako možemo funkcionirati i u reprezentaciji'.

Nakon Eura došlo je do promjena u igračkom kadru. Nekolicina igrača se oprostilo, vratili ste Bičanića.

'To je možda i najbolji pokzatelj Červarovog promišljanja, da trebaju igrati najbolji. Jer Bičanića nije bilo nekoliko godina u reprezenetaciji, a sada se igrama u Zagrebu opet nametnuo. I nikad ne treba nikoga otpisivati. Istina, treba i uvoditi mlade igrače, ali ponovno se vraćam na povjerenje - ako u mladog igrača nemate povjerenja, a one je nabolji na svijetu, na terenu će izgledati kao mediokritet. Bičanić nam treba uz Mamića i Jaganjca jer Slišković je dugo bio ozlijeđen, baš kao i Duvnjak, koji je sjajno igrao na toj poziciji, onda je ovo logično rješenje'.

A što s ovima koji su se oprostili? Čvrsti su u svojim stavovima?

'Direktor reprezentacije (op.a. Igor Vori) razgovarao je s njima. Oni su objasnili svoje razloge i poštujemo ih. No, ponavljamo, vrata nikome nisu zatvorena. Jer pred nama su dvije izuzetno važne, pa i teške kvalifikacijske utakmice, protiv Crne Gore. Moramo napraviti sve da se plasiramo na svjetsko prvenstvo. Neće biti lagano, ali cilj imamo', završio je Dominiković, koji se uz angažman u reprezentaciji te klubu, školuje i usavršava za Master Coacha. Davore, sretno!