a što je bilo drugi dan...

Prisjetio se okršaja Hrvatske i SR Jugoslavije, pa šokirao priznanjem: Da sam mogao, tada bih likvidirao Roberta Jarnija

14.10.2021 u 19:21

Bionic
Reading

Bivši nogometaš Partizana i reprezentativac bivše SR Jugoslavije, Albert Nađ, bio je sudionik brojnih važnih i nezaboravnih utakmica, a jedna od njih je i ona između reprezentacija SRJ i Hrvatske.

Jedan od takvih velikih okršaja odigran je 9. listopada 1999. godine u Zagrebu i pamti se i dan-danas. Utakmicu su obilježile tenzije, kao i jedan potez koji i nema puno veze s nogometom.

Podsjetimo, SR Jugoslavija je 1999. godine imala vrlo težak zadatak da na prepunom Maksimiru osigura plasman na Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj 2000 godine.

SRJ je ispred sebe imala treću reprezentaciju svijetu, ali i igrača manje zbog jedne gluposti Zorana Mirkovića.

'Prva asocijacija je svakako plasman na Euro 2000., ali i detalj koji nam je mogao napraviti velike probleme. Naravno, tu mislim da onaj čuveni duel između Bate Mirkovića i Roberta Jarnija. Bata Mirković je tad ispao heroj, ali pitanje je što bi bilo da se kojim slučajem nismo plasirali na Europsko prvenstvo', prisjetio se te utakmice Albert Nađ, koji je potom igrao i za reprezentaciju Srbije i Crne Gore.

U prvoj utakmici na Marakani 18. listopada 1999. pred 48.000 gledatelja završilo je bez golova. Više od igre pamti se nestanak struje prije početka.

'To je bilo iznenađenje za sve nas. Ukopao sam se u mjestu jer nisam znao što se događa. Hrvati su također bili u čudu, neki igrači prilazili su mi i pitali: 'Stari, što je ovo?'. Odgovorio sam da nemam pojma i da samo svi trebamo ostati smireni koliko god je moguće', rekao je Nađ.

Tko se više bojao, Srbi ili Hrvati?

'U strahu smo bili i mi i Hrvati. U prvom trenutku nismo znali što se događa, je li to čin diverzije ili samo stjecaj okolnosti. Prekid je trajao više od 45 minuta, Hrvati se nisu htjeli vratiti na teren, ali je delegat izričito tražio da se utakmica nastavi. Završila je tako kako je završila'.

Došao je kraj kvalifikacija i odlučujuća utakmica za plasman na Euro 9. listopada. Hrvatskoj je trebala pobjeda, a završilo je neodlučeno (2:2).

'Od samog dolaska u Zagreb imali smo maksimalno osiguranje. Imao sam dojam da nam ne može pasti ni dlaka s glave. Neposredno uoči utakmice dobili smo isti tretman kao i oni u Beogradu, ali mi smo bili samo fokusirani na prolaz na Europsko prvenstvo'.

Zoran Mirković dobio je crveni karton u 41. minuti zbog hvatanja za međunožje Roberta Jarnija.

'Kad sam vidio da će španjolski sudac pokazati crveni karton Bati Mirkoviću, odmah sam krenuo prema Jarniju. Da sam mogao, u tom trenutku bih ga likvidirao. Sva sreća da sudac nije vidio koliko sam bijesan i agresivan, mogao sam i ja prijevremeno završiti utakmicu', posve iskren bio je Nađ. Ali kako je otkrio ovu neugodnost, tako je otkrio i što se dogodilo sljedećeg dana.

'Dan kasnije Jarni i ja sreli smo se na aerodromu. Čim smo se izdaleka ugledali, počeli smo se smijati. Onda je počela prijateljska priča. To je sve normalno, izvan terena smo prijatelji, a na njemu maksimalni profesionalci', zaključio je Nađ.