nešto neviđeno

Red Bull i Ferrari su sigurni da nešto ne valja; uložena je žalba na McLarenov bolid

03.09.2024 u 15:11

Bionic
Reading

Ova žalba dolazi nakon što su snimke utrke u Monzi pokazale neobično ponašanje prednjeg krila McLarenovih automobila, što je izazvalo zabrinutost u vezi s mogućim kršenjem tehničkih pravila

Prema izvješćima, Red Bull i Ferrari izrazili su zabrinutost u vezi s legalnošću prednjeg krila na McLarenovim bolidima tijekom utrke u Monzi. Snimke s utrke potaknule su sumnje kada je kamera na bolidu Landa Norrisa tijekom petka pokazala kako se prednje krilo trese pri velikim brzinama.

Prema pravilima, postoje ograničenja koliko se dijelovi karoserije smiju pomaknuti, jer veća fleksibilnost može poboljšati performanse automobila. Navodi se da je Williams Racing također izrazio zabrinutost da je pomicanje prednjeg krila McLarena premašilo dopuštene granice.

Nakon Norrisove pobjede na Velikoj nagradi Nizozemske u Zandvoortu, voditelj tima Red Bulla, Christian Horner, primijetio je da je kut prednjeg krila McLarena 'znatno drugačiji' od onog kod drugih bolida. U Italiji je Horner dodao da je pitanje prednjih krila 'stvar FIA-e' te da se momčadi moraju osloniti na odluke upravljačkog tijela.

Šef Ferrarija, Frederic Vasseur, izjavio je da će razgovarati s FIA-inim direktorom za jednosjede, Nikolasom Tombazisom, o ovom pitanju, naglašavajući važnost poštivanja FIA-inih odluka.

Prednja krila više momčadi analizirana su u Spa-Francorchampsu u srpnju, nakon što je FIA izdala tehničku uputu, ali su dosada svi testovi pokazali da su krila u skladu s pravilima. Lando Norris trenutno zauzima drugo mjesto u ukupnom poretku vozača, dok je Oscar Piastri na četvrtom mjestu.