kova, majstore!

Senzacija iz Londona; hrvatski reprezentativac zaludio suigrače, navijače i čelnike Chelseaja

02.10.2018 u 06:58

Bionic
Reading

Mateo Kovačić ovog je ljeta 'ucijenio' čelnike madridskog Reala, želio je garanciju da će igrati ili mogućnost da ga prodaju/pošalju na posudbu. Na kraju je završio na posudbi u Chelseaju, ali čini se da bi u redovima 'bluesa' mogao ostati duže vrijeme...

Dugo je trajalo natezanje Matea Kovačića (24) s ljudima u Realu. Nitko mu nije mogao, ni želio, jamčiti da će imati dovoljno minuta na terenu, a on nije želio 'truniti' na klupi i igrati 'male' utakmice. Bila je to neravnopravna borba, ali Kovačićev 'ultimatum' na kraju je urodio plodom.

Real ga je na godinu dana posudio Chelseaju, a hrvatski se reprezentativac na Otoku doslovno preporodio. I to u samo dva mjeseca! Nevjerojatno je, ali Mateo Kovačić je za Chelsea odigrao sedam utakmica, šest u prvenstvu i jednu u Liga kupu. Bilo je to više nego dovoljno da osvoji sve u Londonu - od navijača, preko trenera Maurizija Sarrija do na samom početku skeptičnih suigrača.

Znate kako je to, dečko ima 24 godine, dolazi iz Reala gdje je igrao 'na kapaljku', sigurno nešto s njim 'ne valja'... Nisu to nikakva zlobna razmišljanja, ali jednostavno je tako, kad odlaziš iz 'kraljevskog' kluba jednostavno moraš imati nekakav 'feler'. Mateo je 'obilježen' kao nedovoljno 'čvrst' igrač, veznjak koji 'bježi' od izravnih duela, ali u isto vrijeme izuzetan kreator, dribler koji bez problema može nanizati nekoliko protivničkih igrača, 'upakirati' loptu napadačima za gol... Znao je to trener Sarri jako dobro i odlučio je dati mu priliku.

Kovačić je spremno preuzeo rizik, upustio se u avanturu koja nije nimalo bezazlena, ali čini se da je i on pogodio. Jer nakon samo sedam utakmica u Chelseaju su spremni već ove zime s Realom pregovarati o otkupu njegovog ugovora! Da, bez obzira na to što veliki gazda 'bluesa' Roman Abramovič prodaje klub, čelnici ne žele propustiti priliku i izgubiti takvog igrača. Osvojio je Kovačić sve u Londonu, presudio je derbi s Liverpoolom, onaj prvenstveni. Naime, Chelsea je tri dana ranije s 'redsima' na Anfieldu igrao Liga kup, slavili su 'bluesi' 2:1, a samo tri dana kasnije na Stamford Bridgeu u prvenstvu je bilo 1:1. Junak te utakmice bio je Mateo Kovačić, odigrao je sjajno, fantastično asistirao Edenu Hazardu za gol domaćina i zaslužio ovacije navijača, aplauz suigrača, trenera, čelnika kluba...

  • +5
Premiership, Chelsea - Liverpool Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I, vrlo vjerojatno, novi ugovor! Da, londonski mediji bliski Chelseaju tvrde kako je Sarri sada siguran da je Kova 'taj' igrač koji mu treba, 'kliknuo' je s Hazardom na terenu, čak ima dres s njegovim starim brojem 17 na leđima, a uklopio se tako brzo kao da je već nekoliko sezona u momčadi! I da, 'oslobodio' je Hazarda koji sad ima puno više prostora u igri, može okomitije napadati i ići na protivnički gol. A to je baš ono što je Chelseaju prošle sezone tako nedostajalo, netko tko će svojom kreacijom u veznome redu rasteretiti Hazarda.

Belgijski je reprezentativac nakon susreta s Liverpoolom samo kratko pohvalio Kovačića, no i to je bilo dovoljno...

  • +11
Hrvatski nogometaš Mateo Kovačić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Sjajan je... Kakav izuzetan pregled igre ima, dodavanje je bilo milimetarsko', kazao je Hazard dok su se na društvenim mrežama navijači Chelseaja natjecali u hvalospjevima na račun našeg veznjaka.

Novac za Chelsea neće biti problem, pitanje je samo hoće li Real samo tako pustiti Kovačića koji je u ljeto 2015. godine iz milanskog Intera u Madrid stigao za 35 milijuna eura. Procjena je da bi ga 'kraljevi' mogli prodati za najmanje 50 milijuna eura ili od Chelseaja tražiti 'zamjenu'. Edena Hazarda u Madridu ionako 'gledaju' već nekoliko sezona i čekaju pravi trenutak. Problem je u tome što i na Stamford Bridgeu sada rastu apetiti, Hazard s Kovačićem, Kanteom i Sarrijevim ljubimcem Jorginhom čini ubojitu kombinaciju koja jamči borbu za trofeje. Neće se 'bluesi' samo tako odreći svoje najveće zvijezde iako su u Kovačiću dobili novu snagu, dodatnu širinu i kreaciju...