ipak nije cristiano

Sir Alex Ferguson je izdvojio koji odlazak ga je najviše zabolio: Oduvijek sam mu se divio

17.09.2024 u 08:06

Bionic
Reading

Sir Alex svjedočio je odlascima velikana poput Cristiana Ronalda, Davida Beckhama, Roya Keanea i Erica Cantone, ali je otkrio da ga je jedan odlazak najviše pogodio.

Prošlo je 11 godina otkako se Ferguson povukao iz uprave i predao ključeve Old Trafforda Davidu Moyesu, koji je napustio Everton kako bi ispunio želje Sir Alexa. Od tada je United promijenio osam menadžera i postepeno se spustio s vrha engleskog nogometa, od favorita za osvajanje lige do borbe za europska natjecanja.

U prošloj sezoni, Erik ten Hag doveo je klub do najgoreg plasmana u povijesti Premier lige, završivši na 8. mjestu, ali su uspjeli osigurati europski nogomet pobjedom u FA kupu. Takva statistika bila je nezamisliva u eri Sir Alexa, dok je Škot tijekom četiri desetljeća privlačio najbolje igrače svijeta.

  • +16
Manchester United - Liverpool, engleska liga, 1.9.2024. Izvor: EPA / Autor: Peter Powell

Radi se o Henriku Larssonu, koji je 2007. stigao na kratkoročnu posudbu, odigravši samo sedam utakmica u Premier ligi i postigavši jedan gol.

'Oduvijek sam mu se divio', rekao je Ferguson po njegovom dolasku 2007., putem MEN-a.

'Napravio sam potez za njega dok je bio u Celticu, ali su ga tada uspjeli nagovoriti da ostane. On je sjajan igrač. To je bio sjajan posao za nas.'

Iako nije imao veliki utjecaj na terenu, Sir Alex bio je potresen njegovim odlaskom i izrazio nevjerojatno divljenje prema legendi Švedske.

'Bio je fantastičan za nas, njegov profesionalizam, njegov stav, sve što je napravio bilo je izvrsno. Voljeli bismo da je ostao, ali očito je dao obećanje svojoj obitelji i Helsingborgu, i mislim da bismo to trebali poštovati, iako bih učinio sve da ga zadržim.', komentirao je Ferguson.

Nije samo Ferguson bio impresioniran Larssonom; bivši šef Uniteda kasnije je otkrio da su i njegovi igrači bili zadivljeni njegovim sposobnostima.

'Po dolasku u United, činio se gotovo kao kultna figura među našim igračima. Izgovarali bi njegovo ime sa strahopoštovanjem. Za čovjeka od 35 godina, njegova otvorenost prema učenju o trenerskoj strani bila je nevjerojatna. Na svakoj sesiji bio je oduševljen. Želio je slušati Carlosa (Queiroza), predavanja o taktici; upijao je svaku nijansu onoga što smo radili', napisao je Ferguson u svojoj drugoj autobiografiji.