20. GODIŠNJICA

Sjećanje na Krešimira Ćosića, čovjeka ispred svog vremena

25.05.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Na današnji dan, 25. svibnja prije 20 godina, u Baltimoreu je nakon duge i teške bolesti u 47. godini preminuo hrvatska i svjetska košarkaška legenda te jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena Krešimir Ćosić za kojeg će mnogi reći kako je bio čovjek ispred svog vremena

Krešimir Ćosić rođen je 26. studenoga 1948. godine u Zagrebu, a svoju bogatu košarkašku karijeru započeo je 1964. godine u Zadru, gdje je s KK Zadrom pet puta osvajao nacionalno prvenstvo. Nakon osvajanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Ciudad de Mexicu, Ćosić odlazi na studij na američko sveučilište Brigham Young u Provu. Tamo je s momčadi BYU dvaput osvojio naslov prvaka u Western Athletic Conference (WAC) svučilišne košarkaške lige, srušio rekorde svog sveučilišta u broju koševa i skokova, te je izabran u nacionalnu "All Star" momčad. Ćosić je prvi košarkaš izvan granica SAD-a koji je primio sveameričku košarkašku nagradu 1972. godine, utirući tako put Draženu Petroviću, Toniju Kukoču, Dinu Rađi i ostalim europskim košarkašima u domovini košarke.

Odbivši ponude profesionalnih NBA momčadi LA Lakersa i Carolina Cougarsa Ćosić se, nakon petogodišnjeg boravka u Sjedinjenim Državama, 1973. godine vraća u Zadar iz kojeg nakon tri sezone odlazi u ljubljansku Brest Olimpiju, a potom u talijanski Virtus iz Bologne, s kojim u dva navrata osvaja talijansko prvenstvo.

Nakon Bologne, Ćosić se 1980. godine vraća u Hrvatsku, u zagrebačku Cibonu, gdje 1983. godine prestaje sa aktivnim igranjem košarke.

Ćosić je kao igrač osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara, što uključuje dva zlatna odličja sa SP-a, tri s EP-a i olimpijsko zlato s Igara u Moskvi 1980. godine. Sedam godina zaredom je biran u prvu petorku Europe, dugo godina sloveći kao najbolji europski igrač na poziciji centra.


Ostat će upamćen ne samo kao jedan od najvećih europskih košarkaša svih vremena, već i kao dokazani hrvatski domoljub, koji je posljednjih godina, iako već teško bolestan, sve svoje snage posvetio borbi za neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Smrt ga je zatekla na mjestu Ministra-savjetnika pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sjedinjenim Državama.

Povodom obilježavanja desete obljetnice smrti Krešimira Ćosića u Zadru je 2005. godine predstavljena monografija "Krešo - legenda o Krešimiru Ćosiću" u kojoj je poznati sportski novinar Neven Bertičević na 168 stranica i 128 slika podsjetio na Krešino košarkaško vizionarstvo, ali i na sve ono što je postigao na ostalim životnim područjima te premijerno prikazan 40-minutni film "Čovjek ispred vremena" autora Slavka Cvitkovića, producenta Milivoja Omašića i režisera Dražena Iričanina.

Istoga dana, 2005. godine u Zagrebu je dotadašnji Trg sportova, na kojem se nalaze značajni sportski objekti kao Dom sportova, Zimsko plivalište Mladosti i sjedište Hrvatskog olimpijskog odbora dobio ime Trg Krešimira Ćosića. Otkako je otvorena 2008. godine, Ćosićevo ime nosi i zadarska sportska dvorana na Višnjiku.

Na ponos hrvatskog športa Krešimir Čosić je 1996. godine uvršten u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, a od 1998. godine hrvatski košarkaški Kup nosi njegovo ime.