KOŠARKAŠKI TURNIR

Španjolcima se ovo nije dogodilo još od 2000. godine; Kanađani ih poslali kući

  • S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.08.2024 20:00
  • Objavljeno 02.08.2024 u 20:00
Bionic
Reading

Porazom od Kanade 85:88, muška košarkaška reprezentacija Španjolske ostala je bez plasmana u četvrtfinale olimpijskog turnira, jer je natjecanje u skupini A završila na posljednjem, četvrtom mjestu.

Kanađane je do pobjede predvodio Shai Gilgeous-Alexander sa 20 koševa, Andrew Nembhard je ubacio 18, a RJ Barrett 16. Dario Brizuela je sa 17 poena bio najbolji strijelac Španjolske, a Sergio Llull je ubacio 13 koševa u svojoj, najvjerojatnije, zadnjoj utakmici na olimpijskim igrama.

Španjolski košarkaši, osvajači tri olimpijska srebra (1984., 2008. i 2012.) i jednog brončanog odličja (2016.), posljednji put su bez četvrtfinala ostali 2000. u Sydneyju, gdje su turnir završili na devetom mjestu.

Kanada je opravdala ulogu favorita i završila grupni dio s tri pobjede, dok se današnjom pobjedom Grčke protiv Australije 77:71, zatvorio krug između preostale tri reprezentacije s učinkom 1-2. Tu je odlučujuća bila pobjeda Australaca nad Španjolcima od 12 koševa razlike u prvom kolu.

Zbog te pobjede Australija je u krugu bila najbolja, a Španjolska najlošija. Australci su tako osvojili drugo mjesto i izborili plasman u četvrtfinale, a Grci su na čekanju hoće li biti među dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Hoće li se Giannis i društvo naći među četvrtfinalistima odlučit će utakmica Srbije i Južnog Sudana koja je na rasporedu u subotu (21 sat). Grci će navijati za pobjedu srpskih košarkaša s tri i više koševa razlike, jer će onda oni biti ti koji će se pridružiti Brazilu koji je današnjom pobjedom 102:84 protiv Japana izborio mjesto u četvrtfinalnom ždrijebu, jer za jedan koš ima bolji koš-količnik Grčke. U slučaju pobjede Južnog Sudana s manje od 24 koša razlike, Grci će ostati bez četvrtfinala.

Zanimljivo je da su Grci imali promašeni šut za tricu dvije sekunde prije kraja, a da je Calathes bio precizan, oni bi osigurali plasman u četvrtfinale, dok bi Brazilci bili "u čekaonici".

Od 21 sat Njemačka i Francuska igraju utakmicu za prvo mjesto u skupini B, a obje su reprezentacije već osigurale plasman u četvrtfinale.

Skupina A:

  • Grčka - Australija 77:71
  • Kanada - Španjolska 88:85
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal