SPARTAn world championship

Spektakl na Hvaru: Čak 2700 'spartanaca' stiglo je na ludu utrku izdržljivosti

11.10.2024 u 22:28

Bionic
Reading

Otok Hvar je ovog vikenda domaćin Spartan Raceu, iznimno atraktivnoj i zahtjevnoj seriji utrka izdržljivosti u kojima će se natjecati amateri, ali i profesionalci, koji se bore za bodove u svjetskom prvenstvu.

Riječ je o utrkama s preprekama (obstacle course racing), a na Hvaru se održavaju čak četiri različite discipline. 'Sprint' se održava na pet kilometara (s 20 prepreka), 'Super' na deset kilometara (s 25 prepreka), 'Beast' na 21 kilometar (s 30 prepreka), a najatraktivnija disciplina je '100m' u kojoj se u Hrvatskoj održava prvo svjetsko prvenstvo u povijesti.

Ova utrka, koja će biti uvrštena u program modernog petoboja na sljedećim Olimpijskim igrama, održava se na stometarskom poligonu, koji je postavljen u fantastičnom ambijentu Trga Svetog Stjepana u Hvaru, najvećeg trga u Dalmaciji. Natjecatelji na stometarskoj stazi moraju što prije prijeći čak 12 prepreka. Najbolji natjecatelji utrku odrade za manje od 30 sekundi, a kakav je to rezultat dovoljno govori da je u kvalifikacijama, koje su održane u petak, bilo onih koji su išli i preko minute.

Spartan Race događaji održavaju se u više od 40 zemalja svijeta, a godišnje na njima sudjeluje oko milijun natjecatelja što Spartan Race svrstava u kategoriju Ironmana, što se popularnosti tiče. U Hrvatskoj 'spartanci' gostuju drugu godinu zaredom. Prošle godine ih je u Svetoj Nedjelji bilo 1800 natjecatelja, ove godine ih je skoro tisuću više, a to dovoljno govori kako ovom sportu raste popularnost.

Kilometarske utrke počinju u subotu u jutarnjim satima, a u 'Beastu', utrci na 21 kilometar, natjecat će se i Valent Sinković te natjecatelji iz čitavog svijeta. U petak navečer je u Hvaru održana i parada svih zemalja sudionica, kao što je običaj na Olimpijskim igrama. Finale utrke na 100 metara počinje u 16 sati uz prijenos na HTV-u, koji signal šalje u 40-ak zemalja.