PALI U DRUGI PLAN

Sramota; ovo je nepravda prema Boltu i ostalim najboljim atletičarima

06.11.2015 u 13:15

Bionic
Reading

Skandal u kraljici sportova naštetio je i najboljim atletičarima i atletičarkama. IAAF je otkazao gala večeru u Monacu (28. studenoga) gdje su trebala biti dodijeljena tradicionalna priznanja za one najuspješnije u 2015.

Podsjećamo, posljednjih tjedana strani mediji su otkrili skandal kako su čelnici IAAF-a skrivali sumnjive rezultate doping kontrola za više od 800 atletičara. Povjerenje čistih sportaša i Međunarodne organizacije je bilo narušeno.

Sve to događalo se za vrijeme vladavine Lamine Diacka kojeg je u rujnu ove godine na predsjedničkoj funkciji zamijenio Sebastian Coe.

Francuska policija je krenula u istragu, a Senegalac je u nedjelju uhićen zbog sumnje za primanje mita za skrivanje dopinga te pranja novca. Istraga se provodi i protiv bivšeg voditelja antidopinškog programa Međunarodne atletske federacije (IAAF) Gabriela Dollea, njega se sumnjiči da je primio 200.000 eura mita kako bi prikrio pozitivne dopinške nalaze Rusa.

S druge strane prema nekim napisima Diack je primio milijun eura da bi zataškao doping šest ruskih atletičara, a pušten je da se brani sa slobode uz jamčevinu od 500 tisuća eura i pod uvjetom da ne napušta Francusku.

Zbog svega što se događalo, predsjednik IAAF-a Sebastian Coe i organizatori gala večeri u Monacu, koja je bila zakazana za 28. studenoga, odlučili su otkazati taj događaj.

Po četiri atletičara i atletičarki, koji se natječu za najboljeg u 2015. (Usain Bolt, Mo Farah, Kenyan, Eliud Kipchoge, Sergey Shubenkov / Dafne Schippers, Genzebe Dibaba, Mare Dibaba i Zuzana Hejnova), umjesto velike ceremonije dobit će skromnu večeru u intimnom okruženju što je nepravda prema ovim vrhunskim sportašima.