bogati investitor

Srpski tajkun rođen u Hrvatskoj preuzima klub iz SHNL-a; evo tko je on

18.10.2024 u 15:06

Bionic
Reading

Slovenski mediji tvrde da Milan Mandarić (86), srpski tajkun rođen u Hrvatskoj, postaje većinski vlasnik Gorice

Prvoligaš Gorica uskoro će dobiti novog vlasnika, objavio je to predsjednik prvoligaša iz Velike Gorice Nenad Črnko.

'Finiširali smo ugovor. Određene korake moramo još poduzeti kroz Skupštinu kluba, koja će biti u ponedjeljak, ali definirali smo ulazak budućih partnera u klub. Taj će partner osigurati budžet za ovu sezonu, a vjerujem da će u travnju, a najkasnije u svibnju, s obzirom na realne rokove i procese u preoblikovanju kluba u sportsko dioničko društvo, HNK Gorica dobiti i novog većinskog vlasnika. To bi, gledaju li se svi parametri, moralo osigurati svjetliju budućnost velikogoričkog nogometa', rekao je Nenad Črnko koji nije otkrio tko je 'tajanstveni' ulagač:

'U utorak smo na Izvršnom odboru jednoglasno usvojili taj prijedlog, mislim da ne bi trebalo biti zapreka da isto napravi i Skupština, nakon čega će u klub doći nekoliko milijuna eura. Tu govorimo samo o tih prvih sedam-osam mjeseci. To će nam donijeti mirnoću u funkcioniranju i lakše planiranje budućnosti, odnosno strategije za budućnost.'

Slovenski mediji danas doznaju da je 'tajanstveni ulagač' Milan Mandarić (86), koji je zainteresiran za ulazak u hrvatskog prvoligaša. Mandarić se nedavno povukao iz srpskog prvoligaša Vojvodine s mjesta dopredsjednika. Srpsko-američki biznismen rođen u Gospiću poslovno carstvo izgradio je u SAD-u i Velikoj Britaniji. Za Mandarića bi to bila prva investicija nakon napuštanja ljubljanske Olimpije, a svojevremeno je bio i većinski vlasnik Portsmoutha. 

Osim Portsmoutha, Mandarić je imao vlasnički udjel u nekoliko američkih klubova prije nego što je ušao na europsko tržište. Prvo je preuzeo Standard Liege, kasnije Royal Charleroi, potom francuski Nice. Nakon uspjeha u Portsmouthu, kupio je Leicester City, a potom 2010. godine Sheffield Wednesday.