TEŠKE ODLUKE

Strka oko Rusa na OI: Ogromna većina odbija nastup, njemu uvjet nije problem

02.07.2024 u 09:51

Bionic
Reading

Osvajač zlatne medalje u mješovitim parovima iz Tokija Andrej Rubljev i tenisačice Darija Kasatkina i Ana Kalinskaja su među 12 Rusa i Bjeloruskinja koji su odbili pozive da se natječu kao neutralni sportaši na Olimpijskim igrama u Parizu

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je ažurirani popis neutralnih sportaša u ponedjeljak s teniskim prvakom US Opena 2021. Daniilom Medvjedevim i 22. tenisačicom svijeta Jekaterinom Aleksandrovom među 31 koji su prihvatili.

Šesti tenisač svijeta Rubljev, Kasatkina (12) i Kalinskaya (18) odbili su pozivnice za nastup, zajedno s Karenom Hačanovim i Ljudmilom Samsonovom. Bjeloruskinja Viktoria Azarenka, koja živi u SAD-u, osvojila je zlato u parovima i broncu u singlu u Londonu 2012., prihvatila je poziv, ali prvakinja Australian Opena Arina Sabaljenka još nije prihvatila ili odbila. Čelnik Ruskog teniskog saveza Šamil Tarpiščev rekao je prošlog mjeseca da će Rubljev preskočiti Igre iz zdravstvenih razloga.

Gimnastičar Ivan Litvinovič, koji je prije tri godine osvojio zlato za Bjelorusiju na trampolinu u Tokiju, te ruski kanuist Aleksej Korovaškov, brončani u Londonu, također su među sportašima koji su prihvatili poziv MOO-a.

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije, ubog invazije na Ukrajinu 2022., neće sudjelovati na Igrama u Parizu, osim nekolicine koji će se natjecati kao neutralni sportaši bez zastava i himni. Sportaše je pažljivo provjerio odbor MOO-a kako bi se osiguralo da nemaju veze s vojskom.

Rusija je osudila ograničenja kao diskriminirajuća. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da MOO klizi "u rasizam i neonacizam". Olimpijske igre u Parizu održavaju se od 26. srpnja do 11. kolovoza s teniskim turnirom koji se održava od 27. srpnja do 4. kolovoza na terenima Roland Garrosa.