4. KOLO HNL-a

Sudačka komisija izdvojila dvije situacije iz zadnjeg kola HNL-a

26.08.2024 u 17:34

Bionic
Reading

Sudačka komisija Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s Bertrandom Layecom objavila je analizu situacija iz 4. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige.

Analizirane su jedino situacije s utakmice Varaždina i Slaven Belupa. Podsjetimo, Varaždin je u toj utakmici slavio 2:0.

Situacija br. 1: Varaždin - Slaven Belupo (62. minuta); situacija za kazneni udarac

Situacija br. 1: Varaždin - Slaven Belupo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport/Croatel/HNS

Prilikom ulaska domaćeg napadača Varaždina u kazneni prostor s lijeve strane, domaći branič startao je na loptu klizećim startom. Pritom je došlo je do laganog kontakta s nogom napadača, bez diranja lopte. Napadač je inicirao kontakt s braničem i pao na travnjak. Iz ovih razloga, Sudačka komisija je u potpunosti suglasna sa sucem da ne dosudi kazneni udarac. Sudačka komisija ne očekuje da se dosuđuju kazneni udarci za "lagane" kontakte i kad napadač pokušava zavarati suca inicirajući pad.

Situacija br. 2: Varaždin - Slaven Belupo (68. minuta); situacija za kazneni udarac - (ne)kažnjivo igranje rukom

Situacija br. 2: Varaždin - Slaven Belupo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport/Croatel/HNS

Prilikom ubačaja lopte u kazneni prostor domaćina, domaći branič je loptu zaustavio daljnjom lijevom rukom. Sudac nije kaznio kontakt ruke i lopte te nije prekinuo igru. Sudačka komisija je suglasna sa sučevim tumačenjem uz ispravnu primjenu smjernica. Smatramo da je ruka bila u prirodnom položaju za tu kretnju te da nije bilo namjernog igranja rukom. Nije bilo neprirodno većeg proširenja tijela kako je definirano u Pravilima nogometne igre.