uspjeh karijere

Boksačica koju optužuju da je muškarac osvojila medalju i rasplakala se

  • A.H.
  • Zadnja izmjena 03.08.2024 19:35
  • Objavljeno 03.08.2024 u 19:28
Bionic
Reading

Alžirska boksačica Imane Khelif, o čijem spolu raspravlja cijeli svijet, osigurala je olimpijsku medalju i rasplakala se nakon trijumfa u četvrtfinalnoj borbi.

Khelif je s 5:0 jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila Mađaricu Annu Lucu Hamori. Plasmanom u polufinale osigurala je najmanje broncu jer se poraženi iz polufinala ne bore međusobno već se dijele dvije brončane medalje.

Podsjetimo, 25-godišnja Khelif ima muški XY kromosom, ali joj je dopušten nastup na Olimpijskim igrama unatoč tome što je diskvalificirana na Svjetskom prvenstvu 2023. nakon što nisu ispunili pravila podobnosti Međunarodne boksačke asocijacije (IBA).

U meču osmine finala na olimpijskom turniru u četvrtak Talijanka Angela Carini je predala meč Khelifi nakon 46 sekundi i nakon što je primila dva jaka udarca. IBA je obećala poraženoj sportašici isplatiti 50.000 dolara novčane nagrade, a Međunarodni olimpijski odbor je stao u obranu Khelif i poručio da je rođena kao žena i da ima pravo nastupiti u ženskom dijelu natjecanja.

'Ovo je prva medalja za ženski alžirski boks. Presretan sam. Želim se zahvaliti cijelom svijetu i arapskom svijetu. Hvala vam', rekla je Khelif, dok je Hamori prije borbe rekla kako misli da nije pošteno da se Khelif natječe.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal