voli i - puževe

Tajna uspjeha najtrofejnijeg tenisača: Pobjede su došle kad sam počeo jesti meso

27.06.2017 u 14:15

Bionic
Reading

Roger Federer (35) osvojio je sve što se u svijetu tenisa može osvojiti. Za mnoge je Švicarac najbolji svih vremena, a do toga možda nikad ne bi došao da je ostao vjeran veganskoj ishrani...

'Znate, na juniorskim turnirima često nije bilo ono najbolje meso na meniju, tako da do 16. ili 17. godine gotovo uopće nisam jeo meso', otkrio je u razgovoru za švicarski dnevnik Coopzetung Roger Federer (35).

Promjena se dogodila slučajno, negdje 1998. godine kad je Federer priključen švicarskoj Davis Cup reprezentaciji koja je igrala s Česima.

'Tada sam samo nosio vodu i malo trenirao s njima, bio sam premlad', prisjetio se Federer te nastavio:

'Jednu smo večer svi zajedno otišli u 'steakhouse', a ja sam naručio rižu i salatu (smijeh). Marc Rosett je mislio da se šalim. Rekao mi je: 'Dečko, ovdje smo jer u životu ne možeš jesti samo zelenilo. Trebaš meso...'. Nakon toga mi je naručio desetak manjih komada različitog vrsta mesa s roštilja.'

Bila je to velika promjena za mlađahnog Rogera koji je u tom trenutku odlučio upotpuniti svoju prehranu...

'Iskreno, recimo da je pola toga imalo jako dobar ukus. I od tada jedem meso. Bila je to dobra odluka', kaže Federer.

Ostalo je povijest, popularni FedEx u dosadašnjoj je karijeri među ostalima osvojio 18 Grand Slam titula, uz to je trijumfirao na još 92 'obična' turnira, ima olimpijsko zlato i srebro, Davis Cup, Hopman Cup, 302 tjedna bio je broj 1 ATP ljestvice, od toga 237 tjedana neprekidno...

  • +3
Federerov trijumf u Halleu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za korak više u njegovoj ishrani pobrinula se supruga Mirka.

'Okus ribe mi se, recimo, baš i nije sviđao. No, od Mirke sam naučio puno više o ribi, zahvaljujući sjajnim umacima i moj se odnos promijenio i sada više nemam problema jesti ribu', otkriva Roger Federer koji se, kako je stariji, ne boji 'eksperimentirati' s hranom i okusima. 'Pohvalio' se kako je probao razne specijalitete...

'Sve je počelo u Parizu, gurmanska je to prijestolnica. Pristao sam probati sve, jeo sam žabe, puževe, morske ježeve... Realno, u najboljim svjetskim restoranima bi se usudio probati baš sve', kaže novi gastro-hedonist Roger Federer i za kraj otkriva tajnu uspjeha u veteranskim godinama.

'Ne treniram tako puno kao prije, ali mi i ne treba. Ono što je ključno je da treniram na pravi način, kako bih ostao zdrav. Vjerojatno najviše problema imam s osjetljivim želucem...', zaključio je Federer.