psk_2

debi iz snova

Tko je tinejdžer Yamal koji je oduševio protiv Vatrenih te usput ušao u povijest Eura

  • Janko Badrić
  • Zadnja izmjena 16.06.2024 08:55
  • Objavljeno 16.06.2024 u 08:55
Bionic
Reading

Lamine Yamal, talentirani španjolski nogometaš, postao je najmlađi igrač koji je ikada nastupio na Europskom prvenstvu. Rođen 13. srpnja 2007. godine, Yamal je sa samo 16 godina debitirao i asistirao za Španjolsku

Izvanredni španjolski nogometaš, Lamine Yamal, upisao se u povijest kao najmlađi igrač koji je ikada nastupio na Europskom prvenstvu te također najmlađi igrač koji je asistirao gol.

Rođen 13. srpnja 2007. godine, Yamal je sa samo 16 godina debitirao za Španjolsku te je u 1. kolu Eura pokazao nevjerojatne tehničke vještine i zrelost na terenu. Njegov impresivan nastup na tako velikoj sceni - a još nema 17 godina - najavljuje blistavu karijeru u svjetskom nogometu i postavlja visoka očekivanja za budućnost.

Ovaj 16-godišnji krilni napadač, izjavio je da je sretan zbog debija.

'Sretan sam što sam pomogao momčadi i asistirao za jedan pogodak. Imamo samopouzdanja, a pokazali smo da smo i efikasni', rekao je mladi Yamal

Lamine je također i najmlađi igrač koji je nastupio za Barcelonu, debitirao je za prvu momčad Barcelone sa samo 15 godina i 290 dana, čime je oborio prethodne rekorde. Yamal je u sezoni 2023/2024. odigrao 20 utakmica za Barcelonu, postigao 4 gola, upisao 6 asistencija i sakupio ukupno 1100 minuta na terenu, s prosječnom ocjenom 7.5 po utakmici prema Sofascoreu.

Otac mu je Marokanac, a majka iz Ekvatorijalne Gvineje

Kad je prije godinu dana prvi put istrčao na Camp Nou kao član prve momčadi protiv Real Betisa odmah su krenule usporedbe s drugim velikim izdancima La Masije, u prvom redu s Leom Messijem i Andresom Iniestom. Krenula je potjera za bilo kakvim podatkom o njemu, jer čak i u Barceloni malo tko u široj javnosti obraća veću pažnju na kadete.

Yamal je istinski dijete Barcelone, ne samo kluba, nego i grada. Rođen je kao Lamine Yamal Nasraoui Ebana u predgrađu Esplugues de Llobregat, no odrastao je u 30 kilometara udaljenom Mataru. Otac mu je Marokanac, a majka iz Ekvatorijalne Gvineje, što je u Maroku probudilo nade da će veliki talent zaigrati za njihovu reprezentaciju. U međuvremenu je, međutim, debitirao za Španjolsku, pa je taj plan propao, pisali smo detaljno u njegovoj životnoj priči.

Koliko mu je zapravo godina?

Jedna od najneobičnijih medijskih priča vezanih uz Laminea Yamala svakako je ona o navodnoj kontroverzi oko njegovih godina. Naime na društvenim mrežama i pojedinim portalima pojavila se preslika članka iz nekih novina, navodno iz 2015., u kojima se za Yamala kaže da je desetogodišnjak, odnosno dvije godine stariji nego što bi trebao biti po svom datumu rođenja 2007. U očima autora i zagovornika ove 'zavjere' - koji kao i obično u tim krugovima ne objašnjavaju zašto bi Barcelona lagala o dobi svoje mlade zvijezde - dovoljan dokaz je da Yamal na 'spornoj' fotografiji nosi dres Barcelone iz sezone 2015./16.

No uskoro se otkrilo da je riječ o starijoj fotografiji upotrijebljenoj za članak objavljen 2017., kad je Yamalu doista bilo deset godina. Naravno, prethodna 'informacija' i dalje se uspješno širi, kao i ostale lažne vijesti u doba društvenih mreža. A zapravo je sve vrlo jednostavno. Očito, teško je prihvatiti da netko može biti tako dobar u tako mladoj dobi.

Novinari su nakon debija odmah krenuli u potragu za njegovim korijenima, a The Athletic ih je našao u Rocafondi, četvrti Matara, tada naseljenoj radničkom klasom i imigrantima u kojoj je Yamal odrastao (ako se tako nešto može reći za 16-godišnjaka). Nije se micao s betonskog igrališta pred kućom, gdje su igrali klinci čiji roditelji nisu bili u stanju plaćati članarinu sportskih klubova u Rocafondi. Yamal je i dalje povezan s tim dijelom svog života, pa je i prvi gol za Barcelonu popratio gestikulacijom koja je pokazivala broj 304, poštanski broj Matara. Premda se kao vrlo mlad preselio u kamp La Masije, u Mataru ga obožavaju. Po zidovima su murali s njegovim likom, a u gradu mu i dalje živi dio velike obitelji.

Raspored i rezultati Eura 2024.

Standings provided by Sofascore
  • +23
Euro 2024, 1. kolo: Španjolska - Hrvatska Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal