GDJE JE PRAVOBRANITELJICA?

Torcida apelira: Zaštitite Halilovića, još je dijete!

30.10.2013 u 14:10

Bionic
Reading

'Što u slučaju Alena Halilovića radi pravobraniteljica za djecu?' javno se zapitala Torcida u svom redovitom tjednom rezimeu događanja u hrvatskom nogometu. Navijači splitskog kluba početkom sezone započeli su objavljivati 'zbirna izvješća' svakog prethodnog kola, kao svojevrsnu parodiju na često tragikomične prošlogodišnje izvještaje Hrvatskog helsinškog odbora, no iz kola u kolo Torcidini uraci poprimaju sve ozbiljnije dimenzije

Ovoga tjedna bavili su se Halilovićem i njegovim ugovorom s Dinamom, odnosno uvijenom prijetnjom Zorana Mamića da 'igrač može otići, ali postoje alati protiv toga i ugovori s njegovom obitelji'.

'Podsjetimo što se tu događa: Zdravko je s dečkom 2012. potpisao ugovor na pet godina. Kako je po svim pravilnicima UEFA-e i FIFA-e s igračima mlađim od 18 godina ZABRANJENO potpisati ugovor DULJI od tri godine - Zdravko to odradi tako da potpiše jedan na tri, a onda još jedan na dulji rok koji se antidatira na dan kada nogometaš napuni osamnaest. Kao i u mnogim 'veleumnim' prevarama kojima 'drma' hrvatskim nogometom, pitamo se kako se nitko na svijetu to nije sjetio - jer to, priznat ćete, nije neka velika mudrost. Zaista, kako nitko nema B-momčad u istom rangu (ali tako da je pravno sve čisto), kako nitko ne zaobilazi pravilo o trogodišnjem ugovoru s mladim igračima, kako…?' pita se Torcida.

'Pa, lako - nitko drugi nije pod pokroviteljstvom HNS-a. Čak je Vlado Iveta svojedobno pojasnio kako 'maloljetnik može potpisati ugovor najdulje na tri godine, ali je isto tako moguće da taj ugovor ima nekakav aneks koji stupa na snagu kad napuni 18 godina, ugovor dulji od tri godine HNS ne bi verificirao'. Eto, tajnik Hrvatskoga nogometnog saveza objasnio je kako su svi drugi klubovi na svijetu glupi, a FIFA/UEFA vrlo neinteligentna organizacija kad je tako jednostavno prekršiti njihovo pravilo', nastavljaju splitski navijači. Predviđaju da Halilović očito planira poništiti nezakoniti aneks i ne produljiti ugovor s Dinamom, što braću Mamić čini jako nemirnima, a i da je njegov poziv u hrvatsku reprezentaciju - u kojoj nije odigrao ni minute - za cilj imao isključivo povećavanje cijene.


'Napomenimo i da je Zdravko, prema medijskim objavama na svojim stranicama, i s Dinom Špeharom, Markom Kolarom i Tinom Jedvajem potpisao sedmogodišnje ugovore kad su imali 17 godina. Pitamo se je li sportska inspekcija i ovo proučila? A što radi pravobraniteljica za djecu kad se na slobodu izbora jednog još uvijek djeteta utječe sljedećim riječima: a teoretski oni mogu to ne ispoštovati, ali isto tako postoje alati i protiv toga.' Možda bi njezina dužnost bila da priupita dotične: a koji su to i jesu li pravni ili su možda baš pravi alati?' oštri su u Torcidi.

Ostatak njihova zbirnog izvješća u projektu 'Izravno ruganje s hrvatskom nogometnom ligom', u kojemu se bave Mamićevim boravkom na sudu, rivalstvom Dinama i Lokomotive, suđenjem i sportskim novinarima koji optužuju da 'Hajduk vodi ulica' - a u stvari bi ga sami željeli voditi - pročitajte ovdje