zanimljiv podatak

Uefa pogriješila na Dinamovu štetu; a evo kojeg igrača hrvatskog prvaka najbolje poznaju crveno-crni

14.09.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama ove srijede (18.45 sati, MAXtv, Arenasport 1) igraju utakmicu 2. kola Lige prvaka, a suparnici će im biti igrači sedmerostrukog europskog prvaka, AC Milana

Nakon senzacionalne, ali posve zaslužene pobjede nad Chelseajem prošlog tjedna, pred nogometašima Dinama jednako je težak suparnik, ali i utakmica u kojoj imaju pravo uživati. Jer Čačićevi igrači dolaze kao autsajderi na San Siro, ali s velikim motivom da se pokažu u što boljem izdanju. Pa ako ih pomazi sreća, možda još jednom zasluže naslovnice inozemnih medija.

Naravno, u najavi utakmice koriste se i neki detalji iz prošlosti, pa recimo Uefa tako navodi 'samo' četiri službene utakmice ovih dvaju klubova.

Prema Uefinoj informaciji bili su to okršaji u Kupu pobjednika kupova 1973/74 i kvalifikacijama za Ligu prvaka 2000/01.

Rossoneri su pobijedili ukupnim rezultatom 4:1 protiv Dinama u prvom kolu Europskog kupa pobjednika kupova 1973./74., pobijedivši u Milanu s 3:1, uz dva gola Alberta Bigona i jednim Luciana Chiarugija. Chiarugi je postigao jedini pogodak u uzvratnoj utakmici na zagrebačkom Maksimiru.

>> Najatraktivniji sportski sadržaj ja na MAXtv-u! Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija OVDJE.

Andrij Ševčenko zabio je dva puta u svakoj utakmici protiv Dinama u trećem pretkolu UEFA Lige prvaka 2000/01. Ukrajinac je s četiri pogotka pomogao u 3:1 pobjedi na San Siru (op.a. za Dinamo je zabio Renato Pilipović) te u 3:0 pobjedi u Zagrebu.

Ipak, da se i Uefi znaju potkrasti greške vidljivo je iz podatka da su Dinamo i Milan igrali u još jednom službenom natjecanju. U sezoni 1966./67. u kojoj je osvojio Kup velesajamskih gradova, Dinamo je paralelno igrao i Srednjoeuropski kup, poznatiji kao Mitropa kup. Dinamo je u dvije utakmice bio uspješniji, jer u Plavi su u Zagrebu slavili golom Slavena Zambate s 1:0, dok je u uzvratu na San Siru bilo 0:0.

Ova dva kluba igrala su i nekoliko prijateljskih ogleda, a navijači Dinama itekako pamte pobjedu iz proljeća 1988. godine kada su Ladić, Munjaković i Kasalo šokirali Van Bastena i Gullita pobjedom 2:1.

Naravno, od zanimljivih podataka koje povezuju ova dva kluba jest i činjenica da su neki od igrača koji bi večeras mogli istrčati na travnjak igrali zajedno, a s najviše Milanovih igrača igrao je 30-godišnji Sjevernomakedonac Stefan Ristovski.

Dinamovi i Milanovi igrači koji su igrali zajedno

  • Antonio Mirante & Bruno Petković (Bologna 2017/18)
  • Rafael Leão & Stefan Ristovski, Josip Mišić (Sporting CP 2017/18)
  • Alessandro Florenzi & Stefan Ristovski (Crotone 2011/12)
  • Antonio Mirante & Stefan Ristovski (Parma 2014/15)