ODLAZAK LEGENDE

Umro je Dikembe Mutombo, legendarni NBA košarkaš

30.09.2024 u 17:10

Bionic
Reading

Dikembe Mutombo, legendarni NBA košarkaš i član košarkaške Kuće slavnih, umro je u 59. godini.

Uzrok smrti osmerostrukog All Stara je tumor na mozgu, objavili su američki mediji i dodali da je preminuo u krugu obitelji. Mutomba se smatra jednim od najboljih obrambenih igrača u povijesti NBA lige.

Mutombo je rođen 25. lipnja 1966. u Kongu. U NBA ligu je stigao 1991. godine u Denver, a igrao je još za Atlantu, Philadelphiju, New Jersey, New York i Houston. Karijeru je završio 2009. godine. Četiri puta je bio najbolji obrambeni igrač godine, dvaput je ligu predvodio po skokovima i triput po blokadama.

Dikembe Mutombo, top 10 blokada Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NBA

'Dikembe Mutombo bio je veći od života. Na terenu je bio jedan od najboljih po blokadama i općenito obrambenih igrača u povijesti NBA lige. Izvan terena je svoje srce i dušu podredio pomaganju drugima', napisao je povjerenik NBA lige Adam Silver.

'On je bio humanitarac u duši. Volio je potencijal koji košarka ima kada je riječ o pozitivnom utjecaju na zajednice, pogotovo u njegovoj rodnoj Demokratskoj Republici Kongo i širom afričkog kontinenta. Imao sam privilegiju putovati svijetom s Dikembeom i uvidjeti iz prve ruke koliko je njegova velikodušnost i suosjećanje podizala ljude', napisao je Silver.