za osminu finala

Večer odluke za Juve, United, Romu i Atletico; evo gdje možete gledati utakmice Lige prvaka

05.12.2017 u 10:41

Bionic
Reading

Večeras se igraju prve utakmice posljednjeg, 6. kola Lige prvaka po skupinama. U 'pogonu' su momčadi u skupinama A, B, C i D, plasman u osminu finala osigurali su PSG, Bayern, Chelsea i Barcelona, a čak sedam momčadi bori se za proljeće u LP

Najnapetije je u skupini A u kojoj se tek zna da Benfica ispada iz svih kombinacija, dok Manchester United, CSKA i Basel imaju šansi (većih ili manjih) za plasman u osminu finala. 

Manchester United - CSKA (20.45 sati, Arenasport 5)

Manchester United u prva je četiri kola Lige prvaka ostvario isto toliko pobjeda, međutim još uvijek nije bio osigurao prolazak. Mogli su Englezi sve riješiti već u Baselu, ali gol primljen u završnici koštao ih je poraza što znači da niti danas nisu još sigurni za prolazak. Jako bi se puno toga moralo poklopiti da United završi na trećoj poziciji, ali i bod protiv CSKA biti će dostatan za prvu poziciju. Dodatno samopouzdanje 'crvenim vragovima' daje dobar nastup u Londonu i uvjerljiva 3:1 pobjeda kod Arsenala ovog vikenda.

Trideset i devet utakmica je United neporažen na Old Traffordu, a u odnosu na vikend kod Uniteda ne bi trebalo biti promjena što znači da izvan pogona ostaju braniči Eric Bailly i Phil Jones, te veznjaci Marouane Fellaini i Michael Carrick. Za vikend United na rasporedu ima gradski derbi protiv Cityja, no kako je za taj susret Paul Pogba suspendiran očekuje se da će igrati od prve minuti. Zlatan Ibrahimović lakše se ozlijedio na jednom treningu i vjerojatno Mourinho s njim danas neće riskirati, a sigurno je kako neće biti ni Nemanje Matića.

  • +9
Manchester United - Tottenham, 10. kolo Premiershipa, 2017/18. Izvor: Reuters / Autor: ANDREW YATES

CSKA je sa sigurnih 2:0 u prošlom kolu svladao očajnu Benficu, ali Basel je slavio nad Manchesterom pa se Rusi nalaze u nezavidnoj poziciji uoči posljednjeg kola. Rusi u ovom trenutku imaju lošiju gol razliku i lošiji skor od Basela, a na ruku im ne ide niti činjenica da danas gostuju kod najbolje momčadi skupine.

'Da bismo bili sigurni u prolazak nama danas treba 3:0 pobjeda na Old Traffordu. Znamo dobro učinak Uniteda na svom stadionu i svjesni smo da je pred nama gotovo nemoguć zadatak. No, svaka momčad ima šansu za pobjedu, pa tako i mi', kazao je trener gostiju Viktor Gončarenko.

Uz sve nedaće koje danas muče rusku momčad daleko su najveće dvije suspenzije standardnih prvotimaca, veznjaka Bibrasa Natkha i napadača Pontusa Wernblooma. Njima treba pridodati i ozlijeđenog standardnog stopera Alekseja Berezuckog, te od ranije odsutne Georgija Milanova i Georgija Ščenikova.

Benfica - Basel (20.45 sati)

Benfica je jedno od najvećih razočarenja ovogodišnje Lige prvaka. Portugalski prvak nakon pet kola na kontu nema još niti jedan bod. Težak je bio početak sezone za Benficu, ali treba kazati kako u posljednje vrijeme Portugalci ipak igraju nešto bolje. U Ligi prvaka upisuju poraze, no šanse za prolazak više ionako nemaju pa su sav fokus prebacili na domaću ligu.

A Basel je nadomak prolaska skupine. Bodovno je poravnat sa CSKA-om, no od Rusa ima bolju gol razliku, bolji međusobni omjer, ali i lakši posao u zadnjem kolu...

U skupini B sve je jasno, PSG i Bayern idu u osminu finala, Celtic i Anderlecht u međusobnom će dvoboju odlučiti tko će natjecanje nastaviti u Europskoj ligi.

Bayern - PSG (20.45 sati, Arenasport 3)

Bayern je u Parizu teško (3:0) stradao protiv PSG-a, no tada je momčad vodio Carlo Ancelotti kod kojeg atmosfera u momčadi nije bila idealna. Ancelotti je nakon toga dobio otkaz, a dolaskom Juupa Heynckesa Bayern ponovno izgleda nezaustavljivo - u 11 je utakmica upisao 10 pobjeda i prvenstveni poraz od Borussije (M). Sada Bavarci u novom ogledu s PSG-om žele pokazati da imaju velike ambicije i u Ligi prvaka. Za osvajanje prvog mjesta skupine Bayernu treba pobjeda s četiri gola razlike što nije realno očekivati, no Heynckesu bi za dodatno podizanje samopouzdanja igrača bilo dovoljno bilo kakvo slavlje protiv moćne pariške momčadi. No, i dalje su ozlijeđeni prvi golman Neuer, veterani Ribery i Robben, te Alcantara.

  • +11
PSG - Bayern, 2. kolo LP, 2017/18. Izvor: Reuters / Autor: BENOIT TESSIER

U uvodnih je pet utakmica Lige prvaka PSG redom razbijao suparnike uz nevjerojatnu 24-1 gol razliku. U utrci za prvim mjestom skupine za PSG su najvažniji susreti s njemačkim prvakom Bayernom, pa sada u Emery i njegovi igrači trebaju obraniti tri gola prednosti iz prve utakmice. U sastavu sigurno neće biti ozlijeđenog Motte, a vraćaju se Cavani i Verratti.

Celtic - Anderlecht (20.45 sati)

U prvom međusobnom dvoboju Celtic je u Belgiji slavio 3:0, sad bi na svom travnjaku morao samo potvrditi treće mjesto u skupini i nastavak sezone u Europskoj ligi. Anderlecht je očajno loš, ima svih pet poraza i gol-razliku 1-17...

U skupini C Chelsea je osigurao prolazak, a Qarabag je sigurno ispao. Roma i Atletico Madrid bore se za drugo mjesto, a 'vučica' ima puno lakši posao od 'rojiblancosa'.

Chelsea - Atletico Madrid (20.45 sati, Arenasport 4)

Remiji protiv Qarabaga koštat će Atletico prolaska skupine, iako treba reći kako momčad Diega Simeonea u ovom trenutku igra sve bolje. Imao je Atletico ranije u sezoni velikih problema s realizacijom, no čini se da su ti problemi stvar prošlosti. U prošlom kolu Atletico je slavio protiv Rome, a večeras u Londonu treba pobjedu, ali i kiks Rome u Rimu protiv Qarabaga što je jako teško za očekivati.

  • +9
Liga prvaka, Qarabag - Chelsea - 5. kolo, 2017/18. Izvor: Reuters / Autor: PETER CZIBORRA

Roma - Qarabag (20.45 sati, Arenasport 1)

Romu u osminu finala LP-a sigurno vodi pobjeda. Trener Eusebio Di Francesco zna što hoće.

'Naš je cilj ući među šesnaest najboljih, a za to nam treba pobjeda. Pred nama je utakmica u kojoj moramo napadati od prve minute i niti sekunde ne dozvoliti Qarabagu da dođe do zraka. Moramo biti odlučni devedeset minuta i to će smanjiti rizik od bilo kakvog iznenađenja. Qarabag je protiv Atletica pokazao za što je sposoban i zato ga respektiramo, no ne bojimo ga se jer znamo da mnogo toga ovisi samo o našem nastupu.'

Qarabag je doživio novi uvjerljiv poraz protiv Chelseaja, no azerbajdžanski klub nije se ove godine osramotio u najjačem europskom nogometnom natjecanju. Momčad Qarabaga igra prvenstveno za svoj ponos i čast, dva je puta zagorčala život madridskom Atleticu, a pokušat će isto napraviti i danas u Rimu gdje nema što izgubiti.

Olympiakos - Juventus (20.45 sati, Arenasport 2)

Olympiakos je u dosadašnjih sedam nastupa grupne faze Lige prvaka osvojio samo jedan bod što znači da se grčki prvak utakmicom s Juventusom oprašta od europskih utakmica za ovu sezonu.

'Promijeniti ćemo naš pristup, no ne radikalno. Važno je da zadržimo isti mentalitet kojeg smo pokazali protiv Barcelone (0:0). Kojeg bih Juventusovog igrača izvukao iz utakmice da mogu? Svih 11, ako je to moguće. Naravno da se šalim, no želim istaknuti da njihova snaga nije u specifičnim igračima već u momčadi. Očekujem da će biti ofenzivni u ovoj utakmici odmah od početka jer još nisu potvrdili plasman u sljedeću fazu natjecanja. Sigurno ne žele ovisiti o tome što će se događati na Nou Campu. Juventus ima posebnu auru i njihova osobnost je važna u ovakvim utakmicama. Oni mogu pobijediti svakoga', kaže trener Olympiakosa Lemonis.

Juventus u posljednje kolo grupne faze Lige prvaka ulazi s bodom prednosti nad Sportingom, te boljim rasporedom budući da Allegrijeva momčad treba ostvariti barem podjednaki učinak protiv otpisanog Olympiakosa dok Sporting gostuje na Nou Campu kod Barcelone. Prvo mjesto skupine Juventus više ne može osvojiti, no Allegriju je najbitnije da njegova momčad izbori plasman u nokaut fazu jer mu ova utakmica stiže u iznimno nezgodnom trenutku. Prošlog petka Juventus je uspio srušiti Napoli na San Paolu, no već u subotu u Torino stiže novi lider Serie A Inter.

  • +6
Liga prvaka, Juventus - Barcelona - 5. kolo, 2017/18. Izvor: Reuters / Autor: ALESSANDRO BIANCHI

Trener Juvea Massimiliano Allegri ne očekuje lagan posao u Pireju.

'Olympiakos nije lagan suparnik, oni će sigurno htjeti dobro zaključiti europsku sezonu pred svojim navijačima. Mi moramo biti u utakmici svih 90 minuta. Trebali bi na mentalnom nivou odraditi utakmicu poput one s Napolijem. Ovo je naš primaran cilj sezone i ne smijemo posrnuti. Nakon toga je Inter...', kaže Allegri i napominje:

'Vidjet ćemo hoće li Pjanić i Buffon igrati. Ne želim riskirati, Pjanić ima problem sa mišićem, a Buffon sa listom. Ako on ne bude branio, branit će SzczesnyHiguain se osjeća dobro i fizički i psihički, te ću na njega sigurno računati, a na raspolaganju će nam biti i Mandžukić. Moramo pobijediti Olympiakos, jer ćemo se u protivnom dovesti u situaciju da zavisimo od rezultata utakmice Barcelone i Sportinga. Ne želimo ništa prepuštati slučaju.'

  • +13
Barcelona - Juventus, 1. kolo Lige prvaka 2017/18. Izvor: Reuters / Autor: ALBERT GEA

Treba napomenuti kako zbog problema sa želucom u Pirej nije otputovao važni stoper Chiellini, a Allegri puno očekuje od Paula Dybale:

'Ovo će biti još jedan važan test za Dybalu, jer je on igrač koji se ne može zadovoljiti onim što je do sada učinio. Od njega očekujem da bude odlučujući faktor na utakmici protiv Olympiakosa i sigurno ga neću odmarati. Posljednju utakmicu smo igrali prije četiri dana, a to je dovoljno vremena za oporavak.'