STiŽU NOVA PRAVILA

Verstappen sve nasmijao izjavom o F1 i kultnoj video igri: Samo nam banane fale

07.06.2024 u 11:34

Bionic
Reading

Trostruki svjetski prvak Max Verstappen nije oduševljen s novim regulacijama koje će Formula 1 implementirati od 2026. Posebno je kontroverzno uvođenje 'Override' moda, kojeg je Nizozemac usporedio s video igrom Mario Kart

Max Verstappen uvijek je iskren, svidjelo se to nama ili ne. Kako bi stari rekli, što mu je na umu, to je na drumu. Pa tako nikoga neće iznenaditi njegove izjave o najavljenim promjenama pravila i regulacija za Formulu 1 od 2026.

Naime, svjetska auto-motosport federacija FIA objavila je pravila koja će od 2026. vrijediti za izradu šasija. Jedna od promjena u odnosu na trenutna pravila je izostanak DRS-a, sustava pomičnih krilaca koji na određenim mjestima na stazi bolidima donosi veću brzinu.

To će biti zamijenjeno s tzv. Manual Override Modeom (MOM). Riječ je o svojevrsnom 'turbo' modu, koji će vozači aktivirati pritiskom na gumb, što će im donijeti ekstra električne energije za pretjecanje. Verstappen nije oduševljen tom idejom, smatra da će F1 previše nalikovati na arkadne video igre.

'Promijenili su način na koji se koristi energija na ravnim dijelovima staze, svi ćemo bolje razumjeti taj sustav nakon detaljnijih simulacija', kazao je svjetski prvak.

'Aktivna aerodinamika promijenit će način na koji mijenjamo brzine na ravnim dijelovima, a što se tiče MOM-a, ne znam koliko će to biti učinkovito. Možda da uvedemo banane na stazi?', dodao je u šali, referirajući se na kultnu video igru Mario Kart.