BERNIE ZADOVOLJAN

'Vozači sad konačno moraju koristiti mozak da bi pobijedili!'

22.05.2013 u 18:02

Bionic
Reading

Bernie Ecclestone stao je u obranu Pirelli guma koje su zbog pretjerane potrošnje izazvale negativne reakcije među vozačima, momčadima i automoto fanovima

Prošla su gotovo dva tjedna od utrke u Barceloni na kojoj su Pirelli gume otišle u totalni ekstrem, pa su vozači morali po četiri puta ulaziti u boks, uz minimalno forsiranje na stazi da ne bi opteretile gume. Negativnih reakcija je mnogo pa se dobavljač guma odlučio na promjene koje bi trebale biti vidljive već od Velike nagrade Kanade sredinom lipnja.

'Kao bivši vozač mogu reći da su maksimalna tri ulaska u boks najbolja,' izjavio je Niki Lauda koji podržava promjene, no Bernie Ecclestone stao je u obranu Pirellija.

'Najlakše bi bilo Pirelliju napraviti gume koje vozači stave na prvoj utrci i koriste do kraja sezone. No ja sam od njih tražio da naprave gume koje neće izdržati pola utrke i to su napravili,' izjavio je prvi čovjek Formule 1 pa dodao:

'U doba Laude najveći problem je bio brinuti se za mjenjač i kočnice, ne gume. Onda smo to prebrodili i neko vrijeme vozači nisu morali brinuti o ničem. Sada moraju koristiti mozak i početi razmišljati kako pobijediti u utrci.'

Spomenimo da je FIA također digla glas i zabranila radikalne promjene na gumama u nastavku sezone. Naime, prema pravilima natjecanja do naknadnih promjena tijekom sezone može doći samo zbog sigurnosnih razloga, uz pristanak svih momčadi. Tako da velikih promjena u nastavku sezone ipak ne bi trebalo biti, osim što se od Pirellija očekuje da riješi pitanje iznenadnog raspadanja i ispuštanja guma koje smo vidjeli u više navrata na posljednje dvije utrke.