LIGA PRVAKA

Zašto je pobjeda Celtica protiv Rangersa odlična vijest za Dinamo?

03.09.2024 u 16:52

Bionic
Reading

Dinamo je prolaskom azerbajdžanskog Qarabaga izborio plasman u ligaški dio Lige prvaka, a hrvatski prvak ima priliku dogodine izravno izboriti plasman u najjače klupsko natjecanje.

Naime, jedno mjesto u Ligi prvaka (ako LP osvoji klub koji je kroz domaće prvenstvo izborio plasman za iduću sezonu) rezervirano je za prvaka s najvećim koeficijentom iz kvalifikacija, pri čemu se u obzir uzimaju samo one zemlje koje zbog slabijeg nacionalnog koeficijenta nemaju garantiran direktan plasman. SuperSport HNL spada u tu skupinu.

Za ovosezonsko izdanje je Šahtar izborio izravan plasman upravo zahvaljujući koeficijentu. Ukrajinci sada imaju koeficijent 47.000, a Dinamo ih je prolaskom Qarabaga preskočio s koeficijentom 48.000. Odmah iza je Salzburg s koeficijentom 46.000. Tako će hrvatskom prvaku biti cilj u grupnoj fazi osvojiti više bodova od Šahtara i Salzburga. Dva boda se dobivaju za pobjedu, jedan za remi.

Osim borbe s ta dva kluba, Dinamo ove sezone u Europi mora obraniti bodovnu prednost ispred Olympiakosa (41.000), Kopenhagena (40.000), Crvene zvezde (40.000), PAOK-a (37.500)... Naravno, sve pod uvjetom da ti klubovi budu prvaci svojih država.

Najveći koeficijent imaju Glasgow Rangersi (55.000) pa je za Dinamo posebno bitno da Celtic, koji ima dosta manji koeficijent od Zagrepčana, bude prvak Škotske.

Zato je sjajna vijest pobjeda Celtica u najvećem škotskom derbiju protiv Rangersa. Celtic je slavio s 3:0 i tako zadržao stopostotni učinak. Celtic je na vrhu ljestvice s maksimalnih 12 bodova i razlikom pogodaka 12-0, isti broj bodova ima i drugi Aberdeen, dok je Rangers treći sa sedam bodova, koliko ima i četvrti Motherwell.

Zanimljivo, Celtic je ove sezone jedan od suparnika Dinama u Ligi prvaka. Njihov susret odigrat će se 10. prosinca u Maksimiru u 6. kolu.