PRO ET CONTRA

Zašto (ne) navijati za domaće rivale u Europi?!

23.07.2013 u 10:58

Bionic
Reading

Jedna od vječnih rasprava našeg nogometa ponovo tinja kako se približavaju uzvrati europskih utakmica – treba li navijati za domaćeg rivala u europskim nadmetanjima?

Nakon što je dio argumenata u svome tekstu izložio Aleksandar Holiga, na našem smo community portalu Tribina.hr pitali: trebaju li navijači ostalih klubova navijati za Dinamo u Europi? Iako su iznesena mnoga mišljenja, odabrali smo dvije strane argumentacije oko najčešće dileme, europskog koeficijenta. Tako korisnik crophantom misli da je upravo to razlog da svi navijamo za sve hrvatske klubove, a Mac316 s time se nimalo ne slaže. Ovo su njihovi argumenti:

'A što bi se dogodilo da Dinamo ispadne protiv Šerifa ili Sutjeske? Pa za početak bi oni koji navijaju za to da Dinamo ispadne dobili razlog za veselje, dežurni trolovi na internetu bi imali razloga za tjedan-dva ismijavanja Dinama i njihovih navijača, Mamić bi izveo predstavu, Jurčić dobio otkaz, El Soudanija bi prodali da 'prežive'. Ali što nakon toga, nakon medijske parade, smijanja po forumima i nazdravljanju neuspjehu rivala? Ništa što bi ikome donijelo korist! Dinamo bi još uvijek bio prvak jer su jednostavno prejaki. Hajduk, Rijeka ili Osijek zbog toga ne bi bili jači ni bogatiji. Infrastruktura naših stadiona ne bi se poboljšala, a siguran sam da ni sponzori ne bi navalili.

Jedino što bi se promijenilo, uz to da više ne bi imali naš klub koji bi mogli pratiti utorkom i srijedom, je pad koeficijenta Hrvatske. Ulazak u LP donosi četiri boda, svaka pobjeda u pretkolu 1 bod, i svaka pobjeda u LP dva boda, a neriješeno 1 bod. Ako Dinamo pobijedi u svim utakmicama pretkola i uđe u LP on je svim našim klubovima donio 10 bodova! To se kasnije dijeli s brojem klubova koji su sudjelovali u Europi, odnosno četiri u našem slučaju, pa broj bodova koje je Dinamo donio samim ulaskom u LP iznosi 2.5! A svi ostali klubovi po običaju donesu oko 1,5 ili manje. Gubitkom tih bodova, svi će naši klubovi dobivati teže protivnike i kretati ranije u natjecanje i - opet smo na početku! To je mislim dovoljan razlog da svi navijaju da Dinamo uđe u LP, a i da svi navijaju da Rijeka, Hajduk i Lokomotiva dođu što dalje, uz malo sreće možda neki od njih i do grupne faze EL i da svi klubovi dodaju nešto bodova za koeficijent. Na taj način druge godine će biti lakše! I svake godine korak po korak naš će se nogomet dizati!', obrazložio je crophantom.


'Osjeća li se neko većim Hrvatom ako kao dinamovac navija za Hajduk? Kakve to veze ima s nacionalnošću? Klubovi su klubovi, jednako su hrvatski i ako imaš svoj za koji navijaš čemu navijati za još jedan, makar samo u Europi? Zar su Nijemci, Španjolci, Englezi manje kulturni od takvih onda? A namučili bi se da od milijuna navijača Barcelone i Reala, Bayerna i Dortmunda, Uniteda i Liverpoola nađete šaku ljudi koji će za svog rivala navijati kad igra u europskim natjecanjima s nekim.

Onaj famozni razlog s nabijanjem koeficijenta mi je isto potpuno apstraktan. Ako navijate za svoj klub, a protiv rivala, onda se podrazumijeva da navijate za to da vaš klub bude bolje plasiran od tih rivala i da vas to ispunjava. A ako će biti bolje plasiran imat će najbolje startne pozicije u europskim natjecanjima bez obzira na koeficijent. A to koliko će ostali mjesta imati u Europi koji su plasirani ispod vašeg kluba, pa koga zapravo briga za to? Ako navijam za neki klub i imam rivala u domaćem natjecanju onda navijam za to da ti rivali nikad Europu ne vide, a ne da drukam još da im se omoguće dodatna mjesta u Europi ili manje pretkola da igraju. Postoji vrijeme i mjesto za biti čovjek čovjeku čovjek, a i vrijeme i mjesto za biti čovjek čovjeku vuk. Ako netko nema za jesti, nahraniš ga, ako nema za obući obučeš ga, ako je bolestan pomogneš mu da se izliječi, i još sto drugih situacija nas pozivaju da budemo dobri jedni drugima.

Sport nije među tim stvarima. Sport je zabava, razbibriga i baš zato tu nema mjesta glumi Majke Tereze, sport je mjesto gdje nema ništa loše u tome biti sebičan i htjeti sve za sebe, to je natjecanje. Nitko neće umrijeti, nitko neće nastradati i ništa se realno loše neće dogoditi ako vaš klub uzme sve, a rivalu ne ostavi ništa', sasvim je oprečnog stava Mac316.

Ako želite pročitati i ostatak argumentacije te uključiti se u raspravu, učinite to na našem community portalu Tribina.hr