ANALIZA KOLA ZA TPORTAL

Željko Kopić otvoreno o hrvatskom derbiju, ali i 'rukopisu' trenera Leke i Bišćana

02.05.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Dinamo je remijem protiv Hajduka 24. put postao prvak Hrvatske u nogometu. Modri su do tog uspjeha stigli četiri kola prije kraja, remijem 0:0 na Poljudu, koji i nije bio neka poslastica. No zato je bilo sadržajnijih utakmica u 32. kolu SuperSport Hrvatske nogometne lige, a koje je i ovog puta za tportal komentirao Željko Kopić, 45-godišnji trener koji je, između ostalih, vodio naša dva najveća kluba

Željko Kopić započeo je analizu kola derbijem koji je odlučio novog prvaka SuperSport HNL-a.

HAJDUK - DINAMO 0:0

Dinamo je ostvario rezultat koji je priželjkivao, na prepunom Poljudu ostao je neporažen i osigurao je još jedan naslov prvaka Hrvatske. Kod gostiju je izostao Dino Perić, koji nije bio potpuno spreman za utakmicu, i u vrhu napada započeo ju je mladi Fran Topić, koji je dobio prednost ispred Drmića i Petkovića, a koji se tek vratio u proces treninga.

Kod Hajduka je već standardan velik broj izostanaka s kojima se mora nositi domaći trener Ivan Leko, a svakako treba istaknuti da je utakmicu na desnom boku ponovno započeo mladi Sigur te se vrlo solidno nosio s Ivanušecom i Perkovićem.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

S taktičkog aspekta nije bilo nikakvih eksperimenata niti iznenađenja, obje ekipe igrale su u formacijama u kojim smo ih navikli gledati u posljednje vrijeme - faza obrane u čvrstom središnjem bloku, bez preuzimanja rizika, sa sporadičnim izlascima u visoki presing.

U napadačkom dijelu gosti su pokušavali maksimalno kontrolirati posjed lopte, posebno je u takvoj igri bio bitan Josip Mišić jer je držao konce igre Modrih.

Igrači Hajduka su pokušavali konkretnije krenuti naprijed, ali nisu bili dovoljno sigurni u otvaranju napadačkih akcija i probijanju Dinamovog bloka tako da su većim dijelom utakmice gosti kontrolirali događaje na terenu. Uz Mišića, posebno bih istaknuo Ristovskog jer je odigrao jako dobru utakmicu, defenzivno je bio neprelazan, a vrlo kvalitetno se uključivao i u napadačke akcije.

  • +14
Dinamova proslava naslova prvaka na Poljudu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Kod domaćina je ponajbolji bio Sahiti. Istaknuo bih još Melnjaka i Krovinovića, a dobru utakmicu odigrao je i Fossati jer je uspijevao držati balans u igri domaće momčadi protiv Dinamovih veznih igrača. Tek pred kraj utakmice trener Leko preuzeo je veći rizik uvođenjem Kalinića dok je trener gostiju Bišćan nastojao držati svoj sustav stabilnim tijekom cijele utakmice i tako je radio izmjene igrača.

Dinamu čestitam na još jednom naslovu prvaka, a pred Splićanima je utakmica sezone, finale kupa protiv Šibenika, čime mogu sezonu završiti s osvojenim trofejom.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Pričamo o tome da je HNL sve zanimljiviji i jači, a derbi, u kojem nije bilo pritiska, završen je bez prilika, ali i bez žutih kartona, odnosno onog nekakvog posebnog žara.

Prije svega, moram naglasiti da svaki derbi nosi određeni pritisak, bez obzira na situaciju na prvenstvenoj ljestvici. Sigurno su trener i igrači Hajduka htjeli isprati gorak okus zbog posljednjeg derbija u Maksimiru i odgoditi Dinamovu proslavu naslova prvaka, dok su gosti došli s ambicijom riješiti prvenstvo i proslaviti derbi na Poljudu, u čemu su i uspjeli. Snagu SuperSport HNL-a ne možemo promatrati kroz ovu jednu utakmicu, ali je činjenica da se obje ekipe moraju pojačati pred sljedeću sezonu ako žele ostvariti postavljene ciljeve i ambicije, koje su u oba kluba uvijek visoke.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Dinamo ne prima puno, ali i malo zabija. Može li takav Dinamo, posebno kada nema iskusne igrače poput Ademija, Oršića… biti konkurentan u Europi?

Dolaskom trenera Bišćana očito je da se inzistira na defenzivnoj stabilnosti kao temelju za sve ostalo što će Bišćan graditi sa svojim suradnicima. Za konkretnije zaključke svakako treneru i momčadi treba dati više vremena. Što se tiče konkurentnosti Dinama u Europi, sigurno je da se u predstojećem prijelaznom roku mora pojačati kako bi se dobilo na kvaliteti, ali i na širini kadra.

  • +26
32. kolo SuperSport HNL-a: Hajduk - Dinamo, 30.4.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kako vidite sve ove Lekine poteze? Mladi dobivaju prilike, ali zato što su seniori izvan stroja.

Trener Leko, otkada je došao u Hajduk, ima velik broj ozlijeđenih igrača i to je sigurno nešto o čemu će morati povesti računa u sljedećoj sezoni, jer svaki trener želi imati što veći broj kvalitetnih igrača na travnjaku. U takvoj situaciji neki mladi igrači su dobili priliku, što je u svakom slučaju dobro za Hajduk. Sljedeći korak je kako posložiti momčad s kvalitetom, iskustvom, ali i ukomponirati u momčad mlade igrače te u konačnici napraviti ono najvažnije, a to je pobjedničku momčad. To je sve samo ne lagan proces i bit će vrlo zanimljivo kako će Hajduk izgledati u sljedećoj sezoni.

Više doznajte OVDJE.

LOKOMOTIVA - GORICA 2:2

Izvrsna utakmica u Kranjčevićevoj ulici, dvije ekipe koje igraju jako nogomet s puno energije, intenziteta, napadačkih akcija, obrana vratara i rezultatske neizvjesnosti do samog kraja.

Na samom početku Ndockytov udarac izvrsno brani mladi vratar Čavlina, a na drugoj strani je u dobroj poziciji bio Tuci, igrač koji je odlaskom Ibrahima Aliyua postao prva napadačka opcija trenera Čabraje, no u sljedećoj situaciji vratar Banić odlično brani udarac Marića glavom.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Lokomotiva usmjerava utakmicu na svoju stranu pogocima Luke Stojkovića, koji odlično reagira i dovodi svoju ekipu u vodstvo krajem prvog poluvremena, a početkom drugog dijela Tuci povećava rezultat na 2:0 jako lijepim udarcem s 20 metara. Međutim nakon tog gola Gorica još jednom ove sezone pokazuje karakter ekipe koja ne odustaje ni u jednom trenutku i još jače kreće prema golu domaćina. Kreirali su puno prilika, ali je Čavlina izvrsno branio, a nakon nekoliko situacija iz igre, brani i udarac s bijele točke Prširu.

Na drugoj strani, iz jednog kontranapada Kačavenda je imao priliku zatvoriti utakmicu trećim golom, ali pogodio je okvir gola. Sve što se nakon toga događalo bile su situacije pred golom domaćima - Gorica prvo smanjuje rezultat lijepim pogotkom mladog Luke Kapulice, a nakon tog gola gosti imaju potpunu dominaciju na terenu. Lokose je na životu i dalje držao vratar Čavlina.

I onda u zadnjim trenucima sudačke nadoknade Matus Vojtko, koji je ovog proljeća vrlo malo igrao, neobranjivo pogađa iz slobodnog udarca za veliko slavlje Goričana i šestu utakmicu u nizu bez poraza. Vrataru gostujuće ekipe Ivanu Baniću, koji je ostao bez svijesti u duelu pred kraj utakmice, želim brz oporavak i povratak među vratnice.

  • +5
SuperSport HNL, 32. kolo: Lokomotiva - Gorica, 1.5.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

ISTRA - ŠIBENIK 3:1

Istra je došla do vrlo uvjerljive pobjede nakon niza od šest utakmica u kojima nije slavila. Prava je šteta zbog zaleđa u 17 minuti, kada je Istra iz uigrane kombinacije nakon prekida igre izigrala obrambenu postavku Šibenčana. U prvom poluvremenu, koje je bilo siromašno prigodama, Istra je uspjela doći do vodećeg pogotka nakon kaznenog udarca.

Šibenčani su prvo poluvrijeme proveli u defenzivnom bloku čekajući svoju priliku iz kontranapada, a jednu takvu je pred sam kraj poluvremena imao Hiroš, ali je šutirao pokraj gola. Drugo poluvrijeme je bilo puno aktivnije s više prilika na obje strane, a Istrani su došli do drugog pogotka u trenucima u kojima je Šibenik kontrolirao utakmicu i nastojao svim silama doći do izjednačenja. Nakon brzog kontranapada Bakrar je pobjegao zadnjoj liniji Šibenčana i prelomio utakmicu na stranu domaćina.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel

Praktično identičnu situaciju vidjeli smo i kod trećeg gola koji je postigao Mahmoud nakon oduzete lopte na sredini terena i brzog kontranapada domaćina.

Istra je odigrala zrelu utakmicu, 'na rezultat', zasluženo su slavili i trener Gonzalo Garcia može biti zadovoljan izvedbom svojih igrača. Šibenčani su s obzirom na trenutačnu formu i raspored koji imaju ispred sebe u vrlo nezgodnoj situaciji i trebat će im puno upornosti, vjere i hrabrosti da bi očuvali status u SuperSport HNL-u.

  • +20
Istra 1961 - Šibenik, 32. kolo SuperSport HNL-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

VARAŽDIN – OSIJEK 1:3

Mierez kao da je odlučio što prije riješiti ovu utakmicu. Već u drugoj minuti je imao jedan pokušaj prema golu domaćina, a onda u četvrtoj minuti praktično 'na silu' zabio gol dobivajući duele od sredine terena sve do završnog udarca.

Izmjenjivale su se situacije pred oba gola, imali su za domaće prilike Brodić, Šego je imao 'jedan na jedan' situaciju s vratarom Malenicom, Elezi je bio u prilici, a za goste je još jednom Mierez fantastično šutirao glavom, ali Zelenika odlično brani.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Krajem poluvremena mladi Domagoj Bukvić krade loptu zadnjoj liniji domaćina i lijepo poentira za veliko vodstvo Osječana.

I drugo poluvrijeme Varaždinci otvaraju odličnom prilikom Brodića i Elezija, ali Malenica ponovno spašava Osječane. I dok su domaćini dominirali terenom, nastojeći doći do pogotka, na drugoj strani Mierez još jednom izvanredno reagira i zaključuje ovu utakmicu.

Do kraja su Varaždinci uspjeli postići počasni pogodak preko Brodića. Varaždinci su u nizu od šest utakmica bez pobjede, a Osječani su od dolaska Stjepana Tomasa u dvije utakmice uzeli šest bodova koji im 'život znače' u borbi za plasman koji vodi u europska natjecanja. Na kraju moram spomenuti izvanrednu igru i napadačke reakcije Miereza jer je još jednom pokazao kakvog klasnog napadača Osječani imaju u svojim redovima.

  • +17
Varaždin - Osijek (32. kolo SuperSport HNL-a) Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

SLAVEN BELUPO – RIJEKA 1:3

Tek što je utakmica počela Rijeka je već povela golom Ampema koji je izvrsno 'napao prostor' nakon duge lopte Smolčića i iskoristio neodlučnost domaćih igrača. Već u 20 minuti u gužvi se najbolje snalazi Veldin Hodža za 2:0 Rijeke.

U tom prvom dijelu Rijeka je bila puno kvalitetnija momčad, a uz ta dva gola imala je još nekoliko prilika, dok domaćin nije bio na razini prijašnjih utakmica u kojima su u dosadašnjem dijelu prvenstva u sva tri susreta porazili Riječane.

U poluvremenu trener Zekić u igru uvodi iskusne napadače Peroševića i Krstanovića i vrlo brzo Koprivničanci dolaze do smanjenja rezultata pogotkom koga drugog nego - iskusnog Krstanovića.

U drugom poluvremenu gledali smo puno više izjednačenu utakmicu s nekoliko prigoda na obje strane, a ona je ipak otišla na stranu Riječana još jednim pogotkom Matije Frigana. Tako su Riječani potpuno zasluženo prvi put ove sezone pobijedili ekipu Zorana Zekića i nastavili s izvrsnim igrama ovog proljeća.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport