ZAGONETKA U ORBITI

Boeingova svemirska letjelica proizvodi čudan zvuk, nitko ne zna odakle dolazi

02.09.2024 u 10:18

Bionic
Reading

Umirovljeni kanadski astronaut Chris Hadfield rekao je kako ne bi volio čuti takav zvuk na svemirskom brodu na kojem se nalazi

Boeingov projekt Starliner ni dosad nije tekao glatko, ali stvari su sad postale doista uvrnute.

Naime, ta svemirska letjelica proizvodi čudnu buku, a nitko ne zna zašto.

Astronaut američke svemirske agencije NASA-e Butch Wilmore kontaktirao je kontrolu misije u svemirskom centru Johnson u Houstonu (Sjedinjene Države) kako bi prijavio problem.

'Imam pitanje o Starlineru. Iz zvučnika dopire čudan zvuk... Ne znam što ga stvara', rekao je.

Wilmore je zatim stavio mikrofon na zvučnik unutar Starlinera kako bi kontrola misije mogla snimiti zvuk. Nakon što ga je čuo, dužnosnik kontrole misije rekao je kako je 'poput pulsirajućeg zvuka, gotovo nalik sonaru'.

Wilmore je također rekao da ne može biti siguran ima li čudna buka veze s vezom između postaje i svemirske letjelice ili je uzrok nešto drugo.

U NASA-i će pomnije ispitivati ​​zvuk, ne bi li otkrili što ga stvara.

Umirovljeni kanadski astronaut Chris Hadfield rekao je kako postoji nekoliko zvukova koje ne bih volio čuti unutar svemirskog broda. Među njima je i ovaj koji sada proizvodi Boeing Starliner.

Nasukana posada

Do incidenta je došlo nekoliko dana prije nego što NASA planira vratiti kući Starliner bez posade koja je njime putovala do svemirske postaje.

Svemirska letjelica koju je izradio Boeing stigla je na stanicu s Wilmoreom i Suni Williams početkom lipnja u prvom letu s posadom.

Ali, Starliner je imao problema s nekim od svojih potisnika dok se približavao Međunarodnoj svemirskoj postaji, a također je otkriveno i kako helij curi na više mjesta.

Ti su problemi potaknuli NASA-u na produljenje misije, kako bi ustanovila je li letjelica dovoljno sigurna kako bi vratila Wilmorea i Williamsovu kući.

Na kraju su odlučili vratiti Starliner na Zemlju bez posade. Wilmore i Williams će se vratiti na Zemlju svemirskom letjelicom SpaceX-a u veljači iduće godine, piše Digital Trends.