ČUDA SVEMIRA

Hubble ne prestaje oduševljavati: Teleskop je ulovio galaksiju neobičnog oblika

29.08.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Prečkasta spiralna galaksija MCG+07-07-072 ima tanke, labavo namotane krakove koji izlaze iz rubova njene prečkaste jezgre, stvarajući prilično neobičan oblik prstena

Rašireni krakovi galaksije tvore gotovo savršeni krug oko središnjeg diska na upečatljivoj novoj slici svemirskog teleskopa Hubble.

Spiralna prečkasta galaksija, službeno poznata kao MCG+07-07-072, nalazi se u klasteru Perzej oko 320 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Galaksija ima tanke, labavo namotane krakove koji izlaze iz krajeva njezine prečkaste jezgre, stvarajući prilično neobičan oblik, piše u priopćenju NASA-e.

'Prstenovi u galaksijama dolaze u nekoliko oblika, od sasvim neuobičajenih do rijetkih i znanstveno važnih!', rekli su dužnosnici NASA-e u izjavi.

MCG+07-07-072 se naziva prečkasta spiralna galaksija zbog svoje centralne strukture u obliku šipke koja se sastoji od zvijezda. Međutim, njezina službena klasifikacija je SBc(r) galaksija, u odnosu na njene spiralne krakove koji se protežu od njezine prečkaste jezgre dovršavajući samo pola kruga oko galaksije. 'Klasifikacija 'prstenaste galaksije' rezervirana je za neobične galaksije s okruglim prstenom od plina i formiranjem zvijezda, slično kao spiralni krakovi, ali potpuno odvojene od galaktičke jezgre — ili čak bez ikakve vidljive jezgre!' rekli su dužnosnici NASA-e.

Smatra se da prstenaste galaksije nastaju sudarom dvije ili više galaksija. Na primjer, kada manja galaksija prolazi kroz središte veće galaksije, rezultirajući bi gravitacijski poremećaj prouzročio val stvaranja zvijezda koji bi se kretao kroz veću galaksiju i gurnuo njezine krakove prema van, slično kao valovi koji nastaju kada se kamen baci u vodu.

Također je moguće da je izgled galaksije u obliku prstena rezultat fenomena poznatog kao gravitacijska leća, pri čemu masivni objekt u prednjem planu iskrivljuje prostor oko sebe, iskrivljujući sliku pozadinskog objekta u prstenove, lukove ili višestruke svjetlosne točke, piše Space.