ČUDA SVEMIRA

Kakav prizor: Teleskop James Webb otkrio je šest odmetnutih svjetova u blještavom kozmičkom oblaku

28.08.2024 u 14:32

Bionic
Reading

Novootkrivena tijela u udaljenoj maglici pružaju fascinantan uvid u prirodu nastanka zvijezda i planetarnih sustava

Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa James Webb uočili šest odmetničkih svjetova - kozmičkih objekata koji ne kruže oko zvijezda.

Nebeska tijela nešto su veća od Jupitera, a promatranja bacaju svjetlo na to kako se zvijezde i planeti formiraju diljem svemira. Teleskop Webb zavirio je u maglicu koja stvara zvijezde ili oblak plina i prašine NGC 1333 smješten na 960 svjetlosnih godina od Zemlje unutar molekskog oblaka plina i prašine Perzeja. Turbulencije unutar maglice stvaraju čvorove koji se kolabiraju zbog gravitacije, rađajući zvijezde.

Svemirski opservatorij snimio je dramatičnu, blistavu sliku kozmičkog oblaka. Iako je svemirski teleskop Hubble već prije snimio slike maglice, prašina mu je zaklonila pogled na proces formiranja zvijezda. Webb - koji je sposoban promatrati svemir u infracrvenom svjetlu - uspio je gledati ravno kroz prašinu.

Unutar maglice nalaze se novorođene zvijezde, smeđi patuljci i objekti mase poput planeta, svi oko pet do deset puta masivniji od Jupitera. Ovo su objekti najmanje mase za koje je utvrđeno da su stvoreni procesom koji obično dovodi do stvaranja zvijezda (koje su mnogo veće od planeta ili smeđih patuljaka) - nebeskih objekata koji nisu baš zvijezda niti planet. Smeđi patuljci su masivniji od planeta, ali nisu tako masivni kao zvijezde.

Nalazi su dio studije koja je prihvaćena za objavljivanje u časopisu The Astronomical Journal.

'Upotrijebili smo Webbovu neviđenu osjetljivost na infracrvenim valnim duljinama za traženje najslabije osvjetljenih članova mladog zvjezdanog skupa, nastojeći odgovoriti na temeljno pitanje u astronomiji: Koliko je lagan objekt koji se može formirati poput zvijezde?' rekao je viši autor studije Ray Jayawardhana, rektor i astrofizičar na Sveučilištu Johns Hopkins, u izjavi. 'Ispostavilo se da se najmanji slobodno lebdeći objekti koji se formiraju poput zvijezda preklapaju u masi s divovskim egzoplanetima koji kruže oko obližnjih zvijezda.'

Promatranja pomažu astronomima da bolje razumiju različite načine na koje nastaju zvjezdani objekti.

'Ispitujemo same granice procesa formiranja zvijezda', rekao je glavni autor studije Adam Langeveld, također astrofizičar na Johns Hopkinsu, u izjavi. 'Ako imate objekt koji izgleda kao mladi Jupiter, je li moguće da je pod pravim uvjetima mogao postati zvijezda? Ovo je važan kontekst za razumijevanje formiranja zvijezda i planeta.'

Rađanje 'odmetnutih' svjetova

Zvijezde u pravilu nastaju iz oblaka plina i prašine. Zatim, ostatak materijala od formiranja zvijezda dovodi do stvaranja planeta. Ali moguće je da se i zvjezdana tijela mogu formirati slično planetima, rekli su autori studije.

'Naša opažanja potvrđuju da priroda proizvodi objekte planetarne mase na najmanje dva različita načina - od kontrakcije oblaka plina i prašine, na način na koji se zvijezde formiraju, i u diskovima plina i prašine oko mladih zvijezda, kao što je u našem sustavu bilo s Jupiterom,' rekao je Jayawardhana.

Jedan od novootkrivenih objekata ima procijenjenu masu od pet Jupitera, ili oko 1600 puta veću od Zemlje. Prašnjavi disk koji okružuje objekt pokazuje da je vjerojatno nastao poput zvijezde, a s obzirom na to da diskovi plina i prašine mogu dati stvoriti, moguće je da bi objekt sličan planetu također mogao formirati 'mini' planete.

'Ti sićušni objekti mase koja se može usporediti s divovskim planetima možda i sami mogu formirati vlastite planete', rekao je koautor studije Aleks Scholz, astrofizičar sa Sveučilišta St. Andrews u Ujedinjenom Kraljevstvu, u izjavi. 'Ovo bi mogao biti rasadnik minijaturnih planetarnih sustava u mjerilu puno manjem od našeg sunčevog sustava.'

Tim je koristio teleskop Webb za detaljno proučavanje maglice u infracrvenom svjetlu koje je nevidljivo ljudskom oku, i uočio rijetku pojavu: smeđeg patuljka s pratećim objektom koji također ima masu planeta.

'Vjerojatno je da se takav par formirao na način na koji to čine binarni zvjezdani sustavi, od oblaka koji se fragmentirao dok se skupljao', rekao je Jayawardhana. 'Raznolikost sustava koje je priroda proizvela je izvanredna i tjera nas da nadogradimo naše modele formiranja zvijezda i planeta.'

Astronomi još uvijek pokušavaju doći do uvida u to kako slobodno lebdeći lažni svjetovi nastaju i razvijaju. Moguće je da se tijela slična planetima u početku formiraju oko zvijezda i kruže oko njih, ali su izbačena gravitacijskim interakcijama s drugim tijelima, piše CNN.