KAKAV PRIZOR

James Webb snimio fascinantnu sliku udaljenog zviježđa, potvrdio staru teoriju

21.06.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Zahvaljujući ovom otkriću, znanstvenici sa sigurnošću mogu potvrditi da se rojevi mladih zvijezda okreću u istom smjeru

Slika maglice Serpens, snimljena NASA-inim teleskopom James Webb, ne samo da izgleda očaravajuće, već prikazuje i fenomen koji dosad nije viđen. Usklađeni i izduženi 'protostelarni odljevi' vidljivi u gornjem lijevom kutu podržavaju teoriju - klasteri zvijezda u nastajanju vrte se u istom smjeru.

NASA kaže da svijetle pruge u gornjem lijevom području slike predstavljaju udarne valove uzrokovane mlazovima koji pucaju prema van i pojavljuju se kada oblak međuzvjezdanog plina kolabira prema unutra. Kako se zvijezde koje se formiraju kondenziraju i okreću sve brže, dio materijala izbija okomito na disk.

'Astronomi su dugo pretpostavljali da će se, kako se oblaci skupljaju i formiraju ih, zvijezde vrtjeti u istom smjeru', napisao je Klaus Pontoppidan iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon u postu na blogu.

'Međutim dosad taj fenomen nismo vidjeli ovako izravno. Ove usklađene, izdužene strukture povijesni su zapis temeljnog načina na koji se zvijezde rađaju.' Okomiti mlazovi (viđeni kao tanke zrake svjetlosti i slični odbljesku leće) izlaze iz crvenkaste skupine zvijezda. Poravnani mlazovi pokazuju da se zvijezde koje se formiraju vrte u istom smjeru.

Maglica Serpens stara je samo jedan ili dva milijuna godina i nalazi se oko 1300 svjetlosnih godina od Zemlje. NASA kaže da gusta skupina protozvijezda u središtu slike uključuje zvijezde mlađe od 100.000 godina. Serpens je refleksijska maglica, što znači da plin i prašina bliješte zato što reflektiraju svjetlo zvijezda unutar ili u blizini maglice.

JWST-ova infracrvena kamera (NIRCam) snimila je sliku koja pokriva oko 25,7 trilijuna kilometara puta 17,7 trilijuna kilometara. Crni pravokutnici koje vidite u donjem lijevom i gornjem lijevom kutu slike predstavljaju podatke koji nedostaju. NASA kaže da je njezin sljedeći korak korištenje teleskopskog spektrografa (NIRSpec) za proučavanje kemijskog sastava maglice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA
sve osim nogometa

Učitavanje...