PROCURILO U JAVNOST

OpenAI ima alate za otkrivanje umjetne inteligencije, ali ih ne žele objaviti

06.08.2024 u 11:30

Bionic
Reading

Alati navodno otkrivaju sadržaj generiran umjetnom inteligencijom preciznošću od 99,9 posto

Tvrtka OpenAI, razvila je interno alate za označavanje vodenim žigom i praćenje sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom s 99,9 posto točnosti. Ali, odbija ih objaviti.

Učinkoviti alati te vrste mogli bi biti korisni u brojnim situacijama, od razotkrivanja varalica do sortiranja smeća generiranog umjetnom inteligencijom koje puni web.

Zbog toga je iznenađujuće što OpenAI ne objavljuje alate koje je, navodno, moguće objaviti pritiskom na dugme.

U OpenAI-ju su, prema pisanju medija, počeli raspravljati o potrebi za funkcionalnim alatom za označavanje vodenim žigom ili softverom koji ugrađuje oznaku kako je riječ o sadržaju generiranom (djelomično i) umjetnom inteligencijom još nakon izdavanja ChatGPT-ja 2022. godine.

Sporni softver stvoren je ubrzo nakon toga. Navodno funkcionira s 99,9 posto točnosti kada se primijeni na dovoljno teksta koji je kreirao ChatGPT.

U travnju 2023. godine globalna anketa koju je proveo OpenAI pronašla je ogromnu podršku šire javnosti za implementaciju alata za označavanje vodenim žigovima.

Druga anketa provedena istog mjeseca među korisnicima OpenAI-ja, međutim, otkrila je kako je 30 posto njegove korisničke baze reklo da bi prestalo koristiti ChatGPT ako počne postavljati vodene žigove, a konkurentska tvrtka ne.

Iz OpenAI-ja su poručili kako je oklijevanje mjera opreza. U pitanju je, istaknuli su, tehnički obećavajuća metoda koja dolazi u paketu s 'važnim rizicima'. Stoga su se odlučili na promišljeniji pristup.