NEOČEKIVAN POTEZ

A uložili u njih milijarde dolara: Čini se da su Microsoft i OpenAI od sada konkurenti

02.08.2024 u 09:16

Bionic
Reading

U podnesku američkoj regulatornoj agenciji startup se našao u društvu sa suparnicima kao što su Anthropic, Amazon i Meta Platforms

Microsoft ima dugu i zamršenu povijest s tvrtkom OpenAI, u koju je navodno uložio 13 milijardi američkih dolara kao dio dugoročnog partnerstva.

Zauzvrat Microsoft koristi OpenAI-jeve modele u svojim poslovnim i potrošačkim proizvodima i ekskluzivni je pružatelj usluga računalstva u oblaku za tu tvrtku.

Međutim, u podnesku američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission (SEC) prvi put su taj startup nazvali - konkurentom na području umjetne inteligencije. OpenAI je na tom popisu uz Anthropic, Amazon i Meta Platforms.

Zašto? Pa, zbog toga što su objavili vlastitu tražilicu SearchGPT. Moguće je kako Microsoft pokušava promijeniti narativ o svom odnosu s OpenAI-jem jer pritisak radi suzbijanja monopola u Sjedinjenim Državama raste.

Američka regulatorna agencija Federal Trade Commission trenutno razmatra njihov odnos, zajedno sa sličnim ulaganjima pružatelja usluga oblaka u startupe koji se bave umjetnom inteligencijom.

Oprezno upozorenje ulagačima?

Microsoft je nedavno pristao odustati od svog mjesta promatrača u upravnom odboru OpenAI-ju - mjesta koje je stekao nakon zavrzlame prošle jeseni kada je odbor te tvrtke nakratko otpustio glavnog izvršnog direktora Sama Altmana, što je natjeralo šefa Microsofta Satyu Nadellu da njemu i drugim više rangiranim direktorima ponudi poslove u tvrtci na čijem je čelu.

Međutim, u podnescima SEC-u poput ovog korporacije često šalju oprezna upozorenja ulagačima.

Situacija u kojoj su partneri ujedno i konkurentni nije bez presedana u Silicijskoj dolini. U 2000. godini tada dominantna tražilica, Yahoo, objavila je sporazum prema kojem su Googleovi rezultati pretraživanja bili prikazivani na njenoj web stranici.

Dvije su tvrtke bile partneri nekoliko godina, sve dok Google nije pojeo Yahoo na tržištu pretraživanja i postao neslužbeni, ali dominantan, ulaz u web. Microsoft ipak nije stavio sva jaja u jednu košaru.

U ožujku je angažirao suosnivače milijarde dolara vrijednog startupa Inflection AI, Mustafu Suleymana i Karén Simonyan, kao voditelje njihovog novog odjela za umjetnu inteligenciju. Također ulažu velika sredstva u Microsoft Copilot i grade proizvode koji su potpuno odvojeni od OpenAI-ja, piše Tech Crunch.