NA RUBU

Prijeti li OpenAI-ju bankrot?

30.07.2024 u 15:32

Bionic
Reading

Ove bi godine mogli zabilježiti gubitak od pet milijardi dolara. Ne uspiju li prikupiti još kapitala, mogli bi ostati bez novca za 12 mjeseci, i za sobom povući Nvidiju

OpenAI troši milijarde američkih dolara godišnje na svoju tehnologiju i troškove osoblja. Troškovi su toliko veliki da neki analitičari vjeruju kako bi mogla biti na rubu bankrota za samo 12 mjeseci.

OpenAI-jev ChatGPT dosegao je 100 milijuna korisnika u veljači 2023. godine, samo nekoliko mjeseci nakon službenog pokretanja u studenom. To ga je učinilo najbrže rastućom aplikacijom svih vremena, dok prvo mjesto nije preuzeo Threads.

Microsoft je u OpenAI uložio 13 milijardi dolara, što je tvrtki Sama Altmana trebalo osigurati financijsku stabilnost. Ali, troškovi samo održavanja ChatGPT-ja iznose 700 tisuća dolara dnevno. A taj će se iznos vjerojatno povećati u budućnosti.

OpenAI bi mogao potrošiti sedam milijardi dolara na modele obuke za umjetnu inteligenciju, dok troškovi osoblja iznose 1,5 milijardi dolara.

Ove bi godine mogli zabilježiti gubitak od pet milijardi dolara. Ne uspiju li prikupiti još kapitala, mogli bi ostati bez novca za 12 mjeseci. OpenAI generira do dvije milijarde dolara od ChatGPT-ja i oko milijardu dolara od naknada za pristup LLM-u.

Ta tvrtka nije jedina koja bi se mogla naći u problemima ako se pokaže kako je generativna umjetna inteligencija balon koji će se rasprsnuti u idućih godinu dana. Pitanje je, naime, može li biti nastavljen uzlet Nvidijine tržišne vrijednosti, koja je do statusa treće tvrtke na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji došla na krilima potražnje za umjetnom inteligencijom, piše Tech Spot.