UTRKA U RAZVOJU

Rukavica u lice Googleu: OpenAI pokreće vlastitu internetsku tražilicu

26.07.2024 u 13:38

Bionic
Reading

U OpenAI-ju kažu kako će njihova tražilica omogućiti prirodnije, intuitivnije pretraživanje, tijekom kojeg će biti moguće postavljati dodatna pitanja, 'baš kao u razgovoru'

OpenAI je najavio prototip svoje tražilice pod nazivom SearchGPT, čiji je cilj korisnicima dati 'brze i pravovremene odgovore s jasnim i relevantnim izvorima'.

Alat, kojeg trenutno testira s malom skupinom korisnika, bit će s vremenom integriran u robota za brbljanje ChatGPT.

To je izravni izazov Googleovoj dominaciji na tržištu internetskog pretraživanja. Od pokretanja ChatGPT-ja u studenom 2022. godine, Alphabetovi dioničari su bili zabrinuti kako bi OpenAI mogao preuzeti dio Googleovog lukrativnog tržišnog udjela.

U OpenAI-ju kažu kako će njihova tražilica omogućiti prirodnije, intuitivnije pretraživanje, tijekom kojeg će biti moguće postavljati dodatna pitanja, 'baš kao u razgovoru'.

U svibnju je Google pokrenuo AI Overview, za što je glavni izvršni direktor Sundar Pichai rekao kako je riječ o najvećoj promjeni u pretraživanju u 25 godina.

AI Overview bio je dostupan ograničenom broju korisnika, koji su mogli vidjeti sažetak odgovora na upite pri vrhu Googleovog pretraživanja.

Vrlo brzo su se pojavili problemi poput besmislenih ili netočnih odgovora, na što se nikako nije moglo utjecati. OpenAI je nedavno lansirao GPT-4o mini, izdanje modela GPT-4o.

Procjenjuje se kako OpenAI trenutno vrijedi više od 80 milijardi američkih dolara. Pod pritiskom je investitora jer troši ogromne iznose na procesore i infrastrukturu za izgradnju i obuku svojih modela.

Tijekom lipnja zaposlili su nekadašnju izvršnu direktoricu Nextdoora i šeficu financija u Squareu Sarah Friar, kao i Kevina Weila, koji je bio predsjednik u Planet Labsu i viši potpredsjednik u Twitteru te potpredsjednik u Facebooku i Instagramu. Postao je glavnim direktorom za proizvode, piše CNBC.